Det här året har varit riktigt tufft för teknikfonder. Räntorna har skjutit i höjden, vilket betyder att dessa fonder förlorar pengar varje dag. Faktum är att när det här inlägget skrevs har den genomsnittliga teknikfonden minskat med cirka 10,7% hittills. I en genomgång som Avanza gjort har enbart en tredjedel av teknikfonderna lyckats bättre än kategorisnittet och bara sex fonder har lyckats slå jämförelseindexet MSCI ACWI Information Technology.

Populära teknikfonder så som TIN Ny Teknik och Swedbank Robur Ny Teknik har fallit 36,32% respektive 30,37% i år. Med räntorna som förväntas fortsätta att stiga under överskådlig framtid, är det dags att dumpa dina teknikfonder och investera i något säkrare? Ta en titt på diagrammet nedan för att se hur några av de bästa tekniska fonderna presterat under det senaste året. Som man kan se förlorade flera av toppfonderna pengar medan enbart en handful slog sitt jämförelseindex. I de flesta fall var avkastningen inte särskilt bra – i bästa fall.

Teknikfondernas utveckligen i år

Fond, ny teknikUtveckling i år
Thematica Future Mobility+5,52%
DNB Teknologi-3,39%
DNB Fund Technology Retail-3,75%
Fidelity Global Technology-3,82%
Skandia Time Global-4,97%
BGF Future of Transport-5,55%
Schroder ISF Digital Infrastructure-9,01%
Nordnet Indexfond Teknologi-9,93%
MSCI ACWI Information Technology Index-10,70%
BNP Paribas Disruptive Technology-11,54%
Lannebo Teknik-12,04%
Swedbank Robur Technology-14,60%
Pictet-Digital-15,95%
Lannebo Teknik Småbolag-18,02%
Allianz Global Artificial Intelligence-18,88%
Augmented Reality Fund-19,51%
BGF FinTech Fund-20,12%
BGF World Technology-20,22%
SEB Teknologifond-20,58%
eSports Fund-20,59%
Öhman Global Growth-20,79%
JPM US Technology-22,32%
Franklin Technology-22,64%
Avanza World Tech by TIN-23,74%
Morningstar kategori: Branschfond, ny teknik-24,92%
Go Blockchain Fund-25,40%
BGF Next Generation Technology-30,03%
Swedbank Robur Ny Teknik-30,37%
PLUS Teknologi Sverige Index-33,16%
TIN Ny Teknik-36,32%

Teknikfonder har höga avgifter

En annan viktig faktor att tänka på är de årliga avgifterna. De flesta teknikrelaterade fonderna tar ut högre avgifter än genomsnittet, vilket kan minska din avkastning avsevärt över tiden. Av den orsaken kan det vara bra att leta någon annanstans efter investeringsalternativ. Icke desto mindre om ditt mål är att spara till pensionen eller uppnå något annat långsiktigt mål.

Trots att grafen ovan visar att det gått väldigt bra för just Ny Teknik de senaste åren betyder det inte att det kommer fortsätta så: historisk data säger inget om hur det kommer gå i framtiden. Vidare påskyndade coronapandemin digitaliseringen, vilket också gynnade dessa teknikbolag. Detta var också något man inte kunde förutspå.

Vad kan man köpa istället för teknikfonder?

Den goda nyheten är att det finns alternativ på marknaden som har bättre värden än techfonderna där ute idag. En av de bästa investeringarna du kan göra just nu är indexfonder. Till skillnad från aktivt förvaltade fonder, som tar ut högre årliga avgifter, har indexfonder låga eller helt fria från förvaltningsavgifter. Detta gör att du kan behålla mer av dina surt förvärvade pengar. För det andra är investeringar i teknikfonder mer riskfyllt som kan leda till både stora förluster såväl som vinster. Indexfonder är ett mindre riskabelt alternativ eftersom de investerar i ett brett utbud av aktier snarare än i ett enda specifik bransch. Dessutom tar dessa fonder inte heller ut höga förvaltningsavgifter som kan minska din avkastning över tid. En diversifierad portfölj är det bästa sättet att maximera din avkastning samtidigt som du minimerar din risk.

Om du verkligen vill ha en teknikfond

Sist men inte minst om du verkligen vill investera i teknikfonder är förmodligen Nordnet Indexfond Teknologi ett av de bättre alternativen då den enbart kostar 0,40%. Fonden innehåller 188 st värdepapper, där de fem största innehaven är Apple, Microsoft, NVIDIA, Visa och Mastercard.

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Nordnet vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Freepik

Previous articleHistorisk avkastning säger inget om framtida avkastning
Next articleÄnnu fler försämringar på Rocker
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer