En viktig fördel med att spara i indexfonder är att det ger mycket bättre avkastning än fonderna som din bank rekommenderar. Fonderna som din bank vill att du väljer är dyra av det enkla skälet att de tjäner på de höga fondavgifterna. Dessa höga avgifter äter upp din potentiella avkastning över tid.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som strävar efter att ge samma avkastning som ett specifikt index, exempelvis OMX Stockholm 30, som består av Stockholmsbörsens 30 mest handlade aktier. I praktiken betyder detta att en indexfond presterar som börsen i genomsnitt – den kan varken göra bättre eller sämre.

Varför en global indexfond?

– En global indexfond ger dig ägande i mer än 1 500 av världens största bolag
– Du får god riskspridning och diversifering
– Du slipper oroa dig ifall du köpt rätt aktier eller fonder
– Genom att ha ett månadssparande får du också riskspridning över tid då du köper både när det går dåligt och bra på börsen

Låt oss ta ett räkneexempel

FondÅrsavgift
Handelsbanken Multi Asset 751,70%
Nordea Aktieallokering1,69%
SEB Hållbarhetsfond Global1,64%
Swedbank Robur Bas 751,49%
Länsförsäkringar Global Indexnära0,22%

Jag har valt ett par typiska blandfond som bankerna ofta rekommenderar till många av sina kunder. Som du kan se i tabellen blir det väldigt höga avgifter, speciellt ifall du tänker spara långsiktigt. Med de dyra bankfonderna betalar du tusentals kronor till banken i avgifter.

Här kan du se hur dessa fonder har presterat jämfört med varandra de senaste 3 åren:

Och här har du graferna hur det ser ut de senaste 5 åren:

Eftersom vi känner till vad ackumulerade avkastning varit de senaste fem åren för samtliga fonder kan vi räkna ut den genomsnittliga avkastningen per år – då landar vi på följande:

– Handelsbanken Multi Asset: +9,77% per år i genomsnitt
– Nordea Aktieallokering: +10,64% per år i genomsnitt
– SEB Hållbarhetsfond Global: +8,27% per år i genomsnitt
– Swedbank Robur Bas: +9,84% per år i genomsnitt
– Länsförsäkringar Global Indexnära: +13,01% per år i genomsnitt

Du sätter in 2 500 kr i månaden för ditt sparande och har en sparhorisont på 20 årVi utgår från avkastningen ovan för att räkna ut hur mycket du sparar över denna period:

FondMarknadsvärdeAvgifter
Handelsbanken Multi Asset1 336 345 kr172 490 kr
Nordea Aktieallokering1 476 021 kr183 480 kr
SEB Hållbarhetsfond Global1 139 212 kr149 421 kr
Swedbank Robur Bas1 381 537 kr154 783 kr
Länsförsäkringar Global Indexnära2 350 499 kr33 155 kr

Genom att välja den billiga indexfonden Länsförsäkringar Global Indexnära hade du haft 874 478 kr mer än om du sparat alla dina pengar i exempelvis Nordea Aktieallokering! MEN värt att nämna att det är ingen garanti att indexfonden kommer prestera lika bra de nästkommande fem åren, utan detta är baserat på historisk avkastning. Det vi dock vet är att den höga årsavgiften i tabellen är konstanta och kommer kosta dig desto längre sparhorisont du har.

Hur gör jag för att komma igång med att spara i indexfonder?

1) Öppna ett investeringssparkonto på Avanza eller Nordnet – det enda som krävs är BankID och det tar bara några minuter att göra. Med ett investeringssparkonto betalar du ingen vinstskatt, utan en liten schblonskatt per år, och slipper krångla med skattedeklarationen. I exemplet nedan tar vi Avanza.

2) Överför pengar via bankkonto eller Swish. Både Avanza och Nordnet låter dig överföra pengar från ditt bankkonto (tar 1-2 bankdagar beroende på bank) eller direkt via Trustly eller Swish. Kostar inget att använda några av dessa alternativ.

3) Välj dina fonder. T ex Länsförsäkringar Global Indexnära, Avanza Global eller Nordnet Indexfond Global. Komplettera gärna med en Sverigefond eller Asienfond, t ex SEB Hållbar Sverige Indexnära, PLUS Allabolag Sverige eller Swedbank Robur Access Asien. Detta gör du för att minska risken i ditt sparande genom att sprida det på flera olika marknader. Mer om riskspridning i det här inlägget.

En lista på olika fonder som du kan köpa hittar här: Få massor med inspiration till dina fondköp.

Även värt att nämna det är inget fel att en fond har aktiva förvaltare: det finns aktivt förvaltade fonder med låga avgifter (t ex Spiltan Aktiefond Investmentbolag), precis som det finns lite dyrare indexfonder (t ex AMF Aktiefond Småbolag). Huvudfokus bör ändå vara att få avgifterna så låga som möjligt, särskilt vid långsiktigt sparande.

Om du vill veta mer om fördelarna med att spara i indexfonder förutom lägre avgifter, har jag skrivit ett inlägg om det förra året.

Exempel sparportfölj för den långsiktiga spararen:

Normallt sätt brukar jag inte rekommendera hur en fondporfölj ska se ut, men eftersom jag fått en fråga från en läsare tänkte jag ta med förslaget jag gav som svar. Vad menar jag med långsiktiga spararen? När jag säger långsiktigt menar jag mer än tio års sparande, dvs att du inte behöver pengarna i närtid.

Globala sparportföljen

FondInriktningÅrsavgiftVikt
Länsförsäkringar Global IndexnäraGlobal0,22%50%
SEB Hållbar Sverige IndexnäraSverige0,26%20%
Swedbank Robur Access AsienTillväxtmrkd0,35%10%
Sparkonto med ränta20%
0,19%100%

Detta är för övrigt exakta samma portfölj som min sambo sparar i, vilket jag skrivit om i det här inlägget. Genom att spara i dessa tre fonder äger du hela 2 522 bolag över hela världen! Och snittavgiften för den här portföljen landar på blyga 0,19% per år. Du kan enkelt sätt upp detta som ett månadssparande med vikten ovan på både Avanza eller Nordnet, så slipper du tänka på det!

Överkurs för de som är intresserade

För skojs skull slänger jag med Spiltan Aktiefond Investmenbolag (årsavgift 0,27%) och AMF Aktiefond Småbolag (årsavgift 0,45%) i mixen och räknar ut den genomsnittliga avkastningen per år:

– Spiltan Aktiefond Investmentbolag: +18,97% per år i genomsnitt
– AMF Aktiefond Småbolag: +21,35% per år i genomsnitt

FondMarknadsvärdeAvgifter
Spiltan Aktiefond Investmentbolag4 831 316 kr68 097 kr
AMF Aktiefond Småbolag6 314 504 kr138 125 kr
Länsförsäkringar Global Indexnära2 350 499 kr33 155 kr

Även fast båda dessa indexfonder är ”dyrare” överpresterar de den billigare indexfonden Länsförsäkringar Global Indexnära med råge. Spiltan avkastar nästan dubbelt så mycket och AMF fonden tre gånger så mycket – 3 964 005 kr mer i marknadsvärde! Dock är risken större i dessa fonder, men fungerar som ett bra komplement eller krydda till den billigare indexfond som basen i ditt sparande.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Etienne Martin

Previous articleTecknar aktier i nyemissionen för Ellwee
Next articleNytt innehav: AuAg Precious Green
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] de har höga avgifter som äter upp avkastningen över tid. Du hade alltså kommit längre med en billig indexfond i det här fallet, vilket är en strategi som passar de allra flesta småspararna.Har du några […]