Fonder är ett populärt investeringsval för många människor eftersom de erbjuder potential att spara på kostnader och få tillgång till diversifierade portföljer av aktier, obligationer och andra investeringar. Det finns dock några saker att tänka på innan du investerar i fonder.

En viktig sak att tänka på är att fonder inte är garanterade avkastning. Fondbolag erbjuder vanligtvis ”diversifiering”, vilket innebär att avkastningen i en fond inte kommer att vara starkt korrelerad med den totala aktiemarknaden. Till exempel förväntas en fond som investerar i stora aktier överträffa OMXS30 över tid eftersom det är mindre korrelerat än en portfölj med enskilda aktier.

Fonder kan erbjuda en högre avkastning än aktier ensamma, men de är inte garanterade. Därför är det viktigt att inte investera i fonder som förväntar sig en viss avkastning.

Så vad ska jag göra?

Det finns några saker att tänka på när du investerar i fonder.

Kom ihåg din tidshorisont när du sparar pengar i fonder

När du investerar för långsiktiga mål är det viktigt att ha en investeringshorisont på minst fem år eller mer eftersom marknaderna kan vara volatila och oförutsägbara på kort sikt.

Tänk på din risktolerans

Om du är villig att ta mer risk i utbyte mot potentiellt högre avkastning på lång sikt kan du överväga att investera i mer riskfyllda aktier och obligationer eftersom det finns en större potential för tillväxt. Men om du är obekväm med risken att förlora pengar på kort sikt kan du välja att investera i mindre riskfyllda värdepapper.

Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv när man investerar i fonder

Ett bra sätt att bedöma en fond är att titta på den historiska utvecklingen för dess underliggande investeringar, som kan nås via fondens hemsida eller genom att ringa fonden direkt. Försök att undvika fonder med låg avkastning eller höga avgifter. Se också till att göra din forskning innan du väljer några fonder för att se till att de är välskötta. Gärna i ett månadssparande.

Det finns flera typer av fonder att välja mellan beroende på dina mål och tolerans för risk

Det finns flera sätt att spara pengar i fonder. Tänk på för- och nackdelarna med varje typ innan du väljer en. Några vanliga typer av fonder är: indexfonder, aktivt förvaltade fonder, räntefonder och blandfonder.

Ett av de bästa sätten att fatta smarta investeringsbeslut är genom diversifiering

Istället för att lägga alla dina pengar i en typ av säkerhet, investera i flera fonder för att diversifiera din portfölj och minska risken genom att sprida ut dina investeringar.

Var alltid beredd på volatilitet genom att ha tillräckligt med pengar sparade vid marknadsnedgångar

Försök att balansera din investeringsportfölj så att en del av den består av värdepapper med lägre risk som obligationer och vissa tillgångar med högre risk som aktier. Kom ihåg att fonder inte är garanterad avkastning och det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv när du investerar.

Vill du vet mer om att spara i fonder? Här är fem bra anledningar till att börja spara i fonder.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Karolina Grabowska

Previous articleVad är cashback? Så här fungerar det
Next articleMånadsredovisning – Augusti 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Mikael
Mikael
1 år sedan

Är det någon skillnad att köpa SEB Sverige Indexnära A direkt via SEB som är min bank eller via Avanza? Jag har ISK på båda ställerna.