I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom vilka svenska aktieindex, också kallat för jämförelseindex, som är vanligast och ger en bred riskspridning när du väljer fonder eller aktier. De tre mest populära indexen är SIX30RX, OMXSBGI och SIXRX.

Vad är ett aktieindex?

Ett index är kort sagt en korg av aktier som avspeglar en viss marknad och dess utveckling. Den väger samman utvecklingen i flera olika aktier och visar den genomsnittliga utvecklingen på en marknad. Därför används index som jämförelsetal. Indexfonder är vanligtvis en typ av aktiefond med låg förvaltningsavgift som enbart investerar utifrån ett aktieindex. Om exempelvis investerar i en fond som följer indexet OMX Stockholm (SIXRX) betyder det att samtliga bolag som ingår i detta index kommer finnas i samma fond. Detta för att indexfonden ska avspegla det valda indexet och ge den genomsnittliga avkastningen.

Varför så många olika index?

Den korta förklaringen är att olika index består av olika bolagsuppsättningar. Det resulterar, helt naturligt, i olika resultat och gör att avkastningen skiljer ganska mycket. Det är inget konstigt.

Vad betyder bokstäverna PI och GI?

Bra fråga! Detta berättar om indexet är ett prisindex eller ett avkastningsindex, och kommer från engelskans price index och gross index.

SIX30RX / OMXS30GI

Tittar vi på den väldigt populära Avanza Zero, den mest ägda indexfonden hos nätmäklaren Avanza, så följer den indexet SIX30RX, eller SIX30 Return Index. Den listar de 30 mest omsatta bolagan på Stockholmsbörsen. Tillskilland från OMXS30 så inkluderar detta index utdelningar. Index OMXS30GI motsvarar SIX30RX.

SIXRX / OMXSGI

OMXSGI eller OMX Stockholm Gross Index avspeglar utveckligen på hela Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar. Detta index motsvarar SIXRX indexet. Här hittar vi exempelvis fonderna SEB Sverige Indexfond och Aktiespararna Topp Sverige.

OMXSBGI

OMXSBGI eller OMX Stockholm Benchmark Gross Index inkluderar de 80 till 100 största och mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, inklusive utdelningar. Detta index ger en väldigt bred exponering som täcker nästan hela Stockholmsbörsens totala börsvärde. Här hittar vi bolag som Investor, Ericsson, Volvo, Hennes & Maurtiz, Boliden och Hexagon. Länsförsäkringar Sverige Indexnära och gratisfonden Nordnet Indexfond Sverige följer detta index.

Andra vanliga icke-svenska aktieindex

Det finns även andra börsindex, t ex AFGX Affärsvärldens generalindex som startades 1937 av tidningen Affärsvärlden. Detta index mäter den genomsnittliga kursutvecklingen för alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen. Sedan 2009 är detta numera OMX Affärsvärldens Generalindex (OMXAFGX).

Dow Jones Industrial Average (DJIA) visar utvecklingen för 30 noterade bolag på Nasdaq och New York Stock Exchange. Det är USA:s äldsta index och startades 1896. Indexet består till cirka två tredjedelar av bolag inom industrisektorn och konsumtionsvaror. Även Nasdaq 100 Index är vanligt och visar utvecklingen för de 100 mest omsatta aktierna på aktiebörsen Nasdaq i New York.

Ett annat vanligt index är Standard & Poors 500 (S&P 500), vilket är ett index över de 500 största bolagen på den amerikanska börsen. Detta är det bästa indexet för att spegla hur det går för USA. Innehåller 500 bolag noterade på Nasdaq eller New York Stock Exchange, och inkluderar inte utdelningar.

Fler intressanta artiklar om aktieindex

Vad är index och hur fungerar det? | Nordnet
Nästan allt du behöver veta om aktieindex och indexfonder | Avanza

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Jakob Owens

Previous articleGruvbolaget med gulddrömmen – Nordic Mines går i graven
Next articleMånadsredovisning – Maj 2020
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer