Förra veckan likviderade jag mitt innehav i Swedbank. Jag har inte haft någon större position, men stod ändå för cirka 7,6% av Avkastningsportföljen, de så kallade aktieportföljen. Varför gör jag detta kan man undra? Som jag nämt i flera tidigare inlägg gör jag detta av flera anledningar:
Jag vill framförallt minska risken i mitt sparande genom att undvika att äga bolagen direkt. Just direkt ägda aktier står för cirka 28% av vårt sparade kapital. Målet är att få ned detta till cirka 10% av sparkapitalet i framtiden.
För att göra det lite mer ”spännande” väljer jag istället att krydda med lite spetsfonder såsom TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth – kör samtliga av dessa fonder via SAVR för att spara pengar på förvaltningsavgifterna! Ny teknik, hälsa och digitala varumärken är som sagt ett väldigt het område där även stora teknikkonglomerat investerar tungt!
Sedan vill jag såklart investera långsiktigt och ha det så underhållsfritt som möjligt: jag tror inte bankaktier är något sådant område, åtminstone inte Swedbank iallafall. Nästa blir förmodligen att minska i Handelsbanken. Ambition är som sagt att förenkla vårt sparande så mycket som möjligt och slippa tänka på vad som händer i lilla Sverige och resten av världen. Fonder fungerar för mig och gör att jag låter bli att pila för mycket på portföljen, något som skadar sparportföljens tillväxt och totalavkastning.
Vad gör du för att minska risken i ditt sparande? har du några knep för att förenkla ditt sparande? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?
Om bolaget

Namn: Swedbank (SWED A)
ISIN: SE0000242455
Senaste kurs: 148,90 SEK
Utdelning: 0,00 SEK
Direktavkastning: 0,00%
Swedbank (SWED A) bedriver bankverksamhet. Banken erbjuder ett brett utbud av traditionella finansiella tjänster inom kapitalförvaltning och lånefinansering, med störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Kunderna består av privata aktörer samt medelstora- och stora företagskunder runtom hemmamarknaderna. Swedbank gick tidigare under namnet Sparbanken.
Friskrivning: Jag äger inga aktier i Swedbank. Artikeln innehåller annonslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Sergey Pesterev