Tele2 lämnar portföljen

Jag fortsätter med att avyttra aktier från den såkallade Avkastningsportföljen; den här gången faller det på Tele2 som stod för cirka 14,5% av den portföljen. Målet är att få ned aktiedelen till ungefär 10% av sparkapitalet i framtiden.

Som jag nämnt tidigare på bloggen har jag valt att fokusera mindre på enskilda aktier och istället låta fonder stå för den största delen av vårt sparande. Varför gör jag detta? Dels för att jag vill minska risken i mitt sparande och dels för att jag redan är exponerad mot bolaget via fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som innehåller XACT OMXS30 – så det blir lite kaka på kaka att äga bolaget direkt också.

Sedan handlar det också om att jag vill förenkla vårt sparande – och att ha en blandad kompott av diverse aktier, vissa med utdelning och andra inte, vissa värdeaktier och andra tillväxt aktier platsar inte riktigt längre. Vad gör jag då med kapitalet som frigjorts? Jag återinvesterar det så klart! Pengarna kommer gå direkt tillbaka och fördelas bland mina fonder i den Globalaportföljen.

Om bolaget

https://www.tele2.com/images/341bc61b-b54f-465c-8c09-5bdef112f8cc/Tele2_rgb_black-color.png

Namn: Tele2 (TEL2 B)
ISIN: SE0005190238
Senaste kurs: 111,25 SEK
Utdelning: 3,00 SEK
Direktavkastning: 5,40%

Tele2 (TEL2 B) vision är att vara den smartaste operatören i världen och skapa ett samhälle med obegränsade möjligheter. Ända sedan Tele2 grundades 1993 har vi fortsatt att utmana rådande normer och dammiga monopol. Idag möjliggör våra nätverk mobil- och fasttelefoni, bredband, datanät, TV, streaming och globala IoT-tjänster för miljontals kunder. Vi driver tillväxt genom kundnöjdhet och smarta kombinerade erbjudanden. Tele2 är sedan 1996 noterat på Nasdaq Stockholm. Under 2020 omsatte bolaget 27 miljarder kronor, med en underliggande EBITDAaL på 9 miljarder kronor.

Friskrivning: Jag äger inga aktier i Tele2. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Jacek Raniowski