Som jag nämnt förra månaden har jag funderat på att göra lite förändringar i fondportföljen. Egentligen högst marginella förändringar och inget direkt banbrytande – främst handlar det om få större exponering mot tillväxtmarknader och globala småbolag. Även mindre fokus mot teknikfonder.

Uppdatering av fondportföljen

Den nya fondportföljen kommer se ut enligt grafen nedan. Länsförsäkringar Global Indexnära är fortsatt det största innehav. Bred och billig indexfond. Spiltan Aktiefond Investmentbolag finns kvar och AMF Aktiefond Småbolag ersätter PLUS Småbolag Sverige Index. Ersätter även Nordnet Indexfond Sverige med PLUS Allabolag Sverige Index, som är något bredare.

Här har jag åter tagit in Swedbank Robur Access Asien i portföljen för att få exponering tillväxtmarknaderna. Visst har dessa fonder haft det tufft det senaste året, men de kommer återhämta sig. Visserligen har fonden en tredjedel mot Kina, men även stor del exponerad mot Taiwan, Sydkorea och Indien som man går miste om med enbart en global indexfond. I det långa loppet tror jag att dessa marknader kommer ha högre tillväxt än mera de  mer mogna marknaderna på lång sikt.

Utöver det väljer jag också att lägga till Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria för något större fokus mot globala små- och tillväxtbolag. Du kan läsa mer om det i det här inlägget från förra månaden.

Vad ligger avgiften på?

Avgiften för den här portföljen hamnar på 0,23 procent, vilket är en ganska låg förvaltningsavgift. Med detta upplägg äger vi 4 465 bolag över hela världen och har därmed en väldigt god riskspridning också!

Ett månadssparande hos Lysa

Även om fondvalen är rätt så små, så är den största skillnaden att jag väljer att avsätta en del av vårt framtida månadssparande till Lysa. Här väljer jag att lägga hälften av det vi allokerar i vanliga fall. Marginellt dyrare än fondportföljen ovan, men ett sätt att båda förenkla vårt sparande lite grann, samt få exponering mot cirka 8 000 bolag i alla branscher över hela världen.

Den andra stora skillnaden mellan Lysa och den egna fondportföljen är home bias – Lysa har 20% för närvarande, där jag väljer att ha 25% mot den inhemska marknaden. Alltså en liten övervikt mot den svenska marknaden. Däremot är 75% är investerat mot den globala marknaden.

Den nya Framtidsportföljen han du hitta här på portfölj-sidan i menyn.

Har du valt att göra några förändringar i din portfölj? Eller planerar du inte att göra några ändringar alls? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Nordnet och Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Towfiqu barbhuiyaUnsplash

Previous articleNytt innehav: AMF Aktiefond Småbolag
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer