Vad innebär direktavkastning? Direktavkastning är samma sak som utdelning, alltså när bolaget delar ut en del av sin vinst till oss småsparare. Utdelning är i svenska kronor (eller norska, danska eller Euro beroende på land bolaget är baserat i) och direktavkastning i procent.

Att investera i utdelningsaktier med bra utdelningar för en utdelningsportfölj kan vara ett bra sätt att spara pengar på och få en passiv inkomst. Utdelningsaktier är egentligen inget annat än aktier som har bra utdelning och utdelningshistorik.

Så här räknar du ut direktavkastning:

Här följer ett exempel: Om ett bolag ger 5 kr i utdelning och du köper aktien för 100 kr så har bolaget en direktavkastning på 5% och en utdelning på 5 kr.

Bolag med hög direktavkastning

Vilka bolag med hög direktavkastning är bäst?

För det första är det jättesvårt att säga vilken utdelningsaktie som är bäst och kommer fortsätta vara bra i framtiden. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

För det andra brukar jag personligen hålla mig till aktier i bolag som inte är konjunkturkänsliga, eftersom dessa bolag kan behålla sin försäljning och vinst på samma nivå så bör inte utdelningen sänkas eller slopas.

Slutligen är allt från storbanker och industribolag till tillväxtbolag som konsultbolagen som ATEA och eWork Group mer lockande. Aktier som ger runt ca 3-4 procent i direktavkastning är en lagom risknivå i de flesta fallen, medan tvåsiffriga tal kräver en högre risktolerans och en betydligt längre sparhorisont.

Friskrivning: Jag äger vissa aktier och fonderna som nämns i artikeln, så som Swedbank, Axfood, Investor och Handelsbanken. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Samson Creative

Previous articleSammanställning av min påbörjade utdelningsportfölj – tidigt 2020
Next articleFem spartips i sura börstider
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer