Indexfonder är en av de bästa investeringarna du kan göra. De hanteras passivt, vilket innebär att fondförvaltaren inte handlar med aktier eller andra tillgångar. De följer helt enkelt ett index som spårar en specifik sektor av marknaden som amerikanska aktier eller svenska aktier.

Indexfonden är spridd på många olika bolag och är den mest diversifierade fonden du kan köpa. Detta gör indexfonder till den minst riskfyllda investeringsformen. Nackdelen är att de inte ger den största avkastningen på lång sikt, men det beror på att de inte är aktivt förvaltade. Du kommer att göra ungefär samma avkastning som marknaden som helhet under en viss tidsperiod. Det är därför indexfonder är det bästa valet för de flesta eftersom de har låg risk och genomsnittlig avkastning, men om du vill göra betydande vinster på aktiemarknaden, vill du investera i enskilda aktier.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en portfölj av värdepapper som representerar en viss sektor av marknaden, som OMX Stockholm (Stockholmsbörsen) eller MSCI World Index (globalt världsindex). Dessa fonder är passivt förvaltade vilket innebär att de inte anställer några fondförvaltare för att fatta investeringsbeslut för fonden. Istället fokuserar de på att spåra marknadens prestanda istället för att försöka slå marknaden genom att välja vinnande aktier. När du köper andelar i en indexfond köper du faktiskt ägande i det index som fonden följer. Utvecklingen för den portföljen bestäms av hur aktierna som utgör portföljen presterar som helhet, inte prestanda för någon enskild aktie i portföljen. Om aktiekursen på företagen som utgör den portföljen går upp, så stiger värdet på dina andelar också. Om de är nere sjunker även dina andelar i värde. Genom att investera i en indexfond kan du delta i hela marknadens rörelse utan att själv behöva välja enskilda aktier, vilket kan vara en svår och tidskrävande process.

Varför investera i indexfonder?

En av fördelarna med att investera i indexfonder är att du kan använda dem för att bygga en portfölj över tid. Låt oss till exempel säga att du är i tjugoårsåldern och att du bara behöver 10 000 kr för att investera. Du kan börja med att investera i en billig indexfond som följer den svenska aktiemarknaden eller globalt index så som Länsförsäkringar Global Index. Sedan lägga till mer pengar senare när du har sparat mer pengar. När du blir äldre och dina ekonomiska omständigheter förändras kan du fortsätta att lägga till denna fond tills den består av flera olika indexfonder som spårar olika sektorer på aktiemarknaden. Denna process kan upprepas om och om igen. Eftersom du kommer att lägga till medel med jämna mellanrum, kommer du också att ha mer kontroll över din totala riskexponering än du skulle ha haft om du hade investerat i en enskild aktie eller fond från början.

En annan fördel med indexfonder är att de är mer överkomliga än andra investeringsinstrument som fonder och börshandlade fonder. Detta beror på att indexfonder inte bär samma driftskostnader som andra investeringar. Du slipper också många av avgifterna förknippade med aktivt förvaltade fonder genom att behålla dina investeringar i indexfonder istället för att göra frekventa affärer för att köpa och sälja enskilda aktier.

Men finns det inga nackdelar med indexfonder?

En potentiell nackdel med indexfonder är att de kanske inte är lämpliga för någon som vill investera aggressivt och göra snabba vinster på marknaden. De kanske inte heller är det rätta valet för någon som vill göra en stor investering och vill kontrollera hur de använder sitt kapital i motsats till att ha en fast allokering och låta sin fondförvaltare fatta besluten. Att investera i en indexfond ger dig flexibiliteten och diversifieringen av en aktivt förvaltad fond, men till en lägre kostnad än du skulle kunna hitta i de flesta aktivt förvaltade fonder. Det kan också vara ett bra sätt att komma igång med att investera om du inte har mycket pengar att investera eftersom du inte behöver betala förvaltningsavgifter på mindre belopp som du skulle göra om du var tvungen att investera i en aktivt förvaltad fond.

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Tommy L från Unsplash

Previous articleMånadsredovisning – November 2022
Next articleEnkla sätt att spara pengar på mat
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer