En väldigt populär investeringsstrategi för att slå index och ha en diversifierad portfölj är att investera i investmentbolag. Dessa bolag äger aktier i andra bolag och de fungerar lite som en fond, fast med färre innehav och ofta ett smalare fokus.

Historiskt sett har investmentbolagen gett mycket bättre avkastning än indexfonder. Dessa är långsiktiga placeringar. Dock viktigt att påpeka att svenska investmentbolag har presterat väldigt bra de senaste åren: finns ingen garanti att de kommer fortsätta göra så. Men än så länge gör de bättre än börsindex.

En stor skillnad på investmentbolag kontra indexfonder är att dessa bolag vill vara aktiva i sina investeringar och utveckla dessa. Ofta har de olika inriktningar; Kinnevik satsar på e-handel och underhållning, med innehav så som Zalando, Millicom, Tele2 och Budbee. Investor satsar istället på industribolag så som ABB, Electrolux, Husqvarna och Saab. Målet med indexfonder är såklart att följa sitt index, mer eller mindre.

Varför är det bra att investera i den är typen av aktier? Du sprider riskerna genom att investmentbolagen äger flera olika bolag i olika branscher. Då får detta till en låg förvaltningskostnad, många gånger längre än vid aktivt förvaltade fonder. Dessutom får du ibland tillgång till onoterade värdepapper som du inte kan handla på traditionellt sätt.

Mest ägda investmentbolagen

Alltid en vinnande strategi?

Är dessa bolag alltid en bra investering? Det finns så klart investmentbolag som har haft en sämre utveckling än andra. Ratos är ett bra exempel där bolagets förvärv och utveckling av onoterade företag inte riktigt gått som man har tänkt sig. I stort sätt har de haft en negativ utveckling sedan 2011 och underpresterat mot Stockholmsbörsens utveckling.

Osäker på vilka investmentbolag du ska välja?

Om du inte vill hålla på med aktier kan du kort och gott månadsspara i Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället. De investerar i de stora svenska investmentbolagen på Stockholmsbörsen till en låg avgift årligen. Största fem innehaven idag är Investor, Industrivärden, Kinnevik, Lundbergföretagen och ICA Gruppen.

Hur gör jag själv? Personligen har jag valt att investera i indexfonder till största delen, men har även Spiltan Aktiefond Investmentbolag i portföljen. Ser det som ett smidigt sätt att ha flera investmentbolag utan att äga aktierna direkt. Sedan har jag viss exponering mot de andra investmenbolagen som inte finns i Spiltan då jag även äger SEB Sverige Indexfond.

Äger du några investmentbolag? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Loic Leray, Avanza och Nordnet

Previous articleHur vår sparportfölj presterat mot börsindex
Next article55 spartips som kickar igång ditt sparande redan idag
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer