Vad är FIRE?

Vart kommer begreppet FIRE ifrån?

FIRE står för Financial Independence and Retire Early där man syftar på att kunna bli ekonomiskt oberoende för att pensionera sig vid en tidigare ålder. På svenska skulle det kunna översättas till finansiell självständighet och tidig pension. Det finns massvis med jättebra inlägg vad FIRE handlar om från exempelvis FruEfficientBadass och Bli Ekonomiskt Oberoende. Rekommenderar starkt att du läser dessa om du är intresserad av att veta bakgrunden till själva FIRE-rörelsen. ?

Leva enligt fyraprocentregeln

En av grundpelarna inom FIRE-rörelsen är den så kallade ”fyraprocentregeln”. Den bygger helt enkelt på att du börjar spara en stor del av din disponibla inkomst, samlar ihop 25 gånger de pengar du klarar dig på varje år, för att kunna plocka ut fyra procent årligen. Dock bygger detta på att ditt sparande hela tiden växer med minst fyra procent. Tittar på historiskt hur börsen gjort de senaste tio åren har den gett åtta procent i avkastning per år.

Hur mycket behöver jag spara?

Om du exempelvis har 17 000 kronor i utgifter varje månad. Det blir 204 000 kronor årligen. Det betyder att du måste spara ihop minst 5 100 000 kronor för att uppnå FIRE (17 000 x 12 = 204 000 x 25 = 5 100 000). Detta räcker gott och väl för att leva ett lyxliv i varmare breddgrader, till exempel Thailand, Portugal eller Indonesien där levnadskostnaderna är betydligt lägre än i Sverige.

Hur gör familjen Sparpatrullen?

Vår ambition är att minska våra utgifter och kunna uppnå ekonomisk frihet; dock inte i den mån att vi måste räkna varenda krona. Vi ser detta som ett sätt att få kontroll över vår tid utan försämrad livskvalitet. Trots att vi är måna om vad vi spenderar pengar på har vi inget emot att lyxa till det när vi känner för det. Vår familj älskar att resa utomlands exempelvis och inget vi planerar att sluta med; speciellt då min respektive har familj i ett annat land. FIRE för oss handlar inte om att sitta ute i skogen och käka bark, utan att hitta någon form av balans och ifrågasätta vår egen konsumtion; vad är nödvändigt för oss och vad är inte det? Kanske ta matlåda några dagar i veckan istället för utelunch hela veckan. Eller varför inte ta cykeln istället för bilen till jobbet?

shallow focus photograph of fire

Kom igång idag med att spara pengar till FIRE

Här kommer fyra enkla steg hur du kommer igång med ditt sparande och vägen till ekonomisk frihet:

1) Räkna ut vart dina pengar tar vägen. Gör en budget och få bättre koll på vart du har dina utgifter någonstans! Finns det onödiga fasta kostnader du kan dra ned på? Exempelvis några dyra abonnemang du inte använder? Skippa de dyra uteluncherna? Behöver du verkligen köpa den senaste mobilen vartannat år?

2) Starta ett buffertkonto. Du måste ha ett sparkonto för oförutsedda utgifter oavsett ifall du jobbar eller pensionerat dig tidigt! Gärna på ett konto med ränta och insättningsgaranti. Rekommenderar att du har cirka 2-3 månadsutgifter på kontot, gärna mer om du har familj med barn.

3) Bestäm dig vad du vill spara till. Vad är planen med ditt sparande? Detta målsparande kan långsiktiga mål som att gå i pension så tidigt som möjligt eller flytta utomlands. Det kan också vara kortsiktiga mål så som en kontantinsats för en lägenhet eller en resa.

4) Sätt upp ett automatiskt månadssparande. Öppna ett investeringssparkonto på Avanza, Nordnet, eller Lysa. Så fort lönen kommer in dras det automatiskt och du behöver inte lägga någon tid på det. Du betalar ingen vinstskatt, utan en liten schblonskatt per år, och slipper krångla med skattedeklarationen.

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Lysa och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Anna Popovic och Elijah O’Donnell

Previous articleSålt kläder, barnartiklar, kamera- och teknikprylar för 50 000 kr!
Next articleNytt innehav: Öhman Global Growth
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
2 år sedan

[…] ett tidigare blogginlägg skrev jag om FIRE och fyraprocentregeln. Men hur mycket pengar krävs det egentligen och vad behöver du spara för att uppnå ekonomisk […]