Vad gör man när de verkar som en gammal arbetsgivare vägrar skriva under papperna för pensionsflytten? Idag har jag en mindre tjänstepension från SEB som är värd drygt 12 000 kr. Trots att fondförsäkringen uppfyller alla kraven och införskaffades efter 2007 är den helt omöjlig att flytta. Alltså ingen gammal traditionell försäkring med konstiga villkor som förhindrar en flytt av sin pension. Främst beror det på att min tidigare arbetsgivare inte vill skriva under flytten av tjänstepensionen.
Fonden ifråga är SEB Världenfond, som är en blandfond bestående av 75% är aktier och resterande 25% är räntor. Fonden har störst exponering mot USA med 47%, följt av Sverige med 17%, Kanada på 4% och Kina med 3%. Denna fond har en ganska saftig avgift på 1,25%. Detta vill jag gärna ändra på och har försökt flytta den till bland annat Avanza, Nordnet och SAVR, men utan framgång.
Kortfattat om bakgrunden
För flera år sedan jobbade jag för ett mindre familjeägt IT-bolag. Det var en trevlig arbetsplats med schyssta kollegor och även mitt första riktiga jobb inom den branschen jag är utbildad i. Efter cirka 2,5 år gick jag vidare till ett annat jobb med en annan inriktning. Strax efter att jag lämnade företaget fick jag veta att företaget såldes till en konkurrent. Därefter köptes konkurrenten upp av en större aktör som senare ingick i en fusion med ett större IT-konsultbolag. Under 2017 köptes detta konsultbolag upp av ett svenskt riskkapitalbolag.
Hur ser värdet ut på fonden idag?
Idag är värdet på fondförsäkringen 12 113,62 kr och har gått upp 46,30% sedan 2014. Är ju ingen jättestor summa idag och kommer enbart att ge cirka 31 kr/mån baserat på värdet i slutet av 2021. Förutsatt att den stannar på samma nivå. Däremot betalar jag idag 396 kr i avgifter för den här fondförsäkringen. Vissa år där fonden gått riktigt dåligt har drygt hälften av värdeökningen gått till att enbart betala den här avgiften – helt i onödan!


Spelar avgiften verkligen så stor roll?
Om vi utgår från att startbeloppet 12 000 kr, som i bilden ovan och med en årlig avkastning på 8%. Efter 20 år är SEB Världenfond värd 39 980 kr, medan Länsförsäkringar Global Indexnära landar på 49 016 kr. Alltså 10 000 kr mer i plånboken enbart pga av att jag betalar mindre i avgifter! Hade detta varit en pension som var värd 120 000 kr från hade jag istället fått 100 000 kr mer i pension!
Tjänstepensionen som ingen verkar kunna flytta
Till och börja med försökte jag först flytta pensionen med hjälp av Avanza under början 2020, men de verkade tappa bort blanketterna jag fyllt i eller så kom de aldrig fram överhuvudtaget. Flertal mail konversioner fram och tillbaka ledde inte till någonting. Jag ger upp och tänker inte mer på detta. Framförallt beror det på pandemin händer och att jag blir av med jobbet i en bransch som drabbades hårt. Fokus blir att hitta ett nytt jobb i ett klimat där många inte vågar anställa.
Istället för att fortsätta med Avanza valde jag att testa på Nordnet under februari 2021, då jag redan hade en tjänstepension där och tyckte det vore smidigt att samla allting på samma ställe. Fyllde i allt via deras portal och fick papper i brevlådan om att skriva under och fylla i en fullmakt. Klart och gjort men händer ingenting på flera månader. Istället får jag får jag ett brev från SEB att min ansökan blivit avslagen för att jag inte fyllt någon KYC blankett, en blankett jag aldrig fått från SEB. Uppenbarligen känner de till min adressuppgifter eftersom brevet med avslag kom fram utan problem. Kort därefter får jag ett mail från Nordnet att de inte kunnat flytta pensionen för att jag ej fyllt vad SEB krävt.
SAVR – tredje gången gillt
I början av 2022 får jag ett mail från SAVR att de smyglanserar en tjänst för att flytta pensioner. Jag tänker att jag kan prova och se ifall de klarar av att flytta den här tjänstepensionen. Snabb och smidig tjänst, likt de som både Avanza och Nordnet har som automatiskt hämtar alla information. Men det verkar vara här problemet uppstår. SAVR meddelar att processen blivit avbruten pga parterna inte signerat ansökan i tid och ber mig fylla i den på nytt.
Problemet här verkar vara vem det egentligen är som ska signera detta. SAVR:s leverantör hävdar att jag ska fylla i namnet som står i ansökan. D.v.s. den som som står som ”ägare” på fondförsäkringen. ”Ägaren”, d.v.s. min gamla arbetsgivare vars företag köptes upp och ingick in fusion med ett annat bolag, säger att de inte kommer signera utan att jag ska skicka en ansökan till detta IT-konsultbolag. Ett bolag jag aldrig haft kontakt med och nämns inte heller någonstans på årsbeskeden jag får från SEB. De enda namn som syns där är ju min gamla arbetsgivare, även fast de bytt namn i flera omgångar.
Så det är här vi är idag. Vet inte riktigt vart jag ska vända mig för att gå vidare. Kanske ta kontakt med SEB och reda ut vem det är som verkligen äger denna fondförsäkring. Stämmer det verkligen att det är de stora IT-konsultbolaget? Varför står inte dessa som ägare till min fondförsäkring enligt SEB då kan man undra? Någon läsare som har erfarenhet av att flytta tjänstepensioner? Gick det bra eller haft strul också?
Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto by Max Böttinger på Unsplash och SEB