I det här inlägget tänkte jag redogöra en del förändringar i sparportföljerna. Jag har valt att sammanfoga den Globalaportföljen och Extraknäckportföljen till en och samma portfölj: detta innebär att jag framöver kommer redovisa allt i månadsredovisningen istället för separata inlägg varje månad. Jag har även byt ut många fonder och gjort om allokeringen. Därför väljer jag att döpa om och kalla den nya portföljen för: Framtidsportföljen

För er läsare som varit med länge känner ni kanske igen det namnet. Det var namnet på en portfölj jag hade tidigare med fokus på ny teknik, sjukvård och småbolag. Dock konsoliderade jag denna portfölj (TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth) och dess innehåll med den Globalaportföljen vid årsskiftet istället för att redovisa den separat. AMF Aktiefond Småbolag blev då en del av Extraknäckportföljen. 

Varför har vi gjort detta kan man fråga sig? Mest en önskan att förenkla vårt sparande genom att helt enkelt ha färre fonder. Jag väljer att investera majoriteten av sparandet i billiga indexfonder: detta istället för att försöka hitta fonder med skickliga förvaltare som med all sannolikhet inte kommer slå sitt jämförelseindex med tiden. Detta backas även upp av forskning som visar att man sällan lyckas slå index över tid.

Vad innebär detta i praktiken? Jo, det innebär att de största förändringar har skett i den Globalaportföljen, basen i vårt sparande. Fokus blir istället på tillväxt genom småbolag och riskspridning via en globalfond. Väljer också att vikta något mer mot Sverige som har gått historiskt bra jämfört med världsindex.

Byter bort samtliga techfonder till förmån av Nordnet Indexfond Teknologi – därmed försvinner TIN Ny Teknik, Öhman Global Growth samt DNB Teknologi, som jag tog in i år: hade jag känt till att Nordnet skulle lansera en billig teknikfond skulle jag inte ha investerat i DNB Teknologi. Som jag för övrigt tyckte var ”billig” för 0,90% i årlig avgift hos SAVR! Nordnets fond kan du istället få för enbart 0,40% i årlig avgift. Du kan läsa mer om fonden i det här inlägget.

Jag väljer också bort min favorit Asienfond Swedbank Robur Access Asien, samt alla ny energi och hållbarhetsfonder som sedan fördelas i den nya portföljen nedan, Framtidsportföljen. 

Fördelning i nya portföljen

– 40% Länsförsäkringar Global Indexnära
– 20% PLUS Småbolag Sverige Index
– 20% Nordnet Indexfond Teknologi
– 10% Nordnet Indexfond Sverige
– 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Globalfonden Länsförsäkringar Global Indexnära förblir det största innehavet i den nya portföljen, men viktas ned med cirka 5% från tidigare fördelning. Swedbank Robur Access Asien byter jag ut mot småbolagsfonden PLUS Småbolag Sverige Index rakt av – jag köper denna hos SAVR där avgiften är enbart 0,30% istället för 0,40% hos Nordnet. Många bäckar små som det heter. Nordnet Indexfond Teknologi ersätter samtliga teknikfonder, och även gratisfonden Nordnet Indexfond Sverige tar plats i den nya Framtidsportföljen. Med denna fond får jag då lite mer exponering mot storbolagen än via enbart Spiltan Aktiefond Investmentbolag som också innehåller XACT OMSX30.

Nedan kan du se en snygg graf hur fördelningen blir:

Den nya fondportföljen: Framtidsportföljen

Den nya fördelningen hos nätmäklarna:

Nordnet
– Länsförsäkringar Global Indexnära
– Nordnet Indexfond Teknologi
– Nordnet Indexfond Sverige
– Spiltan Aktiefond Investmentbolag

SAVR
– PLUS Småbolag Sverige Index

Den årliga avgiften för den här portföljen hamnar på 0,24% – vilket är en skälig nivå. I och med detta upplägg blir vi indirekt ägare i 2219 bolag i alla branscher och över hela världen. Jag har även valt att vikta mer mot Sverige eftersom jag fortfarande jobbar och lever här. Historiskt sett har ju även Stockholmsbörsen presterat väldigt bra de senaste tio åren. Förhoppningen är att det fortsätter på samma sätt framöver också!

Vad tycker du om den nya portföljen? investerar du i fonder eller kör du enbart med aktier? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Emilio Georgiou

Previous articleKomplett Group IPO börsintroduktion
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer