När man läser om FIRE eller att sluta jobba tidigt stöter man ofta på begreppet 4% regeln eller fyraprocentregeln. Men vart kommer detta begrepp ifrån? I korta drag baseras detta på en rad studier som gjordes i USA under 90-talet, framförallt Trinitystudien. Du kan läsa mer om detta på FIRE Sverige sidan här.

Fyraprocentregeln är en grov uppskattning, baserad på att du behöver 25 gånger dina årliga utgifter i ett investerat kapital för att bli ekonomiskt fri. Det betyder att du ska kunna leva på 4% av ditt sparade kapital varje år. Historiskt har 4% regeln fungerat men det är så klart omöjligt att sia om framtiden. Själv vill jag sprida riskerna när det väl blir dags att leva på portföljen, gärna med ett rejält buffertkonto och flera tillgångsslag för att kunna stå emot alla lägen på börsen.

Mitt mål är att bli ekonomiskt fri när jag fyller 50 år (idag är jag 37 år). För att kunna uppnå detta behöver jag spara cirka hälften av mina inkomster, vilket jag redan gör i dagsläget.

Om vi utgår från att våra utgifter landar på cirka 17 000 kr/mån efter FIRE behöver vi drygt 5,1 miljoner kronor investerat på börsen för att kunna plocka ut fyra procent årligen. För min del betyder det att det skulle ta mig cirka 13 år att spara ihop det kapitalet. Och då utgår jag från att portföljen stiger med cirka 7,5% i värde per år. Det kommer det naturligtvis inte göra årligen, men i genomsnitt hoppas jag att portföljen landar där omkring.

Detta kan verka något lågt för en familj med barn, dock räknar vi våra levnadskostnader kommer vara drygt hälften så höga som Sverige. Ambitionen för oss är att pensionera och bo utomlands. Jämfört med att leva i Sverige kommer det vara betydligt billigare att bo i valfritt asiatiskt land exempelvis. Vi har massor med släktningar där borta så det känns ganska naturligt för oss. Men det är rätt många år kvar tills dess 😀

Observera att detta är endast en uppskattning! Den tar inte hänsyn till eventuell skattpåverkan eller statslåneräntan som kan påverka det sparande kapitalet. Bildkällor: finansdoktorn.se

Har du som mål att uppnå FIRE? Vad är din plan? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Eneko Uruñuela från Unsplash

Previous articleFredagsläsning
Next articleSommarens heta cashback-kampanjer
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
utdelningssmålänningen
utdelningssmålänningen
1 år sedan

Spännande med utlandsflytt men du verkar ha kopplingar till Asien redan. Jag tänker göra ett "minigeoarbitrage" jämfört med dig och flytta från Sthlm till Småland.
Jag är 51 år och tänker gå vid 55 år när min tjänste- och privatpension blir tillgänglig om portföljen är tillräckligt stor då. För mig kan det aldrig bli tidigare då jag behöver pensionerna för att fylla upp inkomsten till önskemålet 20.000 kr/mån netto. Som 54-åring kanske jag kan ta ut 14.000 kr/mån men som 55-åring hela 15.000 + 5-6.000 kr. Detta borde vara fallet för många svenskar – att kravet på portföljens storlek faller kraftigt när pensionerna blir tillgängliga vid 55 år.
Du kom igång åtminstone ett årtionde innan mig så din plan om 50 år verkar högst rimlig. Lycka till!