Vare sig du sparar i aktier eller fonder för att sluta jobba helt eller kunna gå ned i arbetstid behöver du ta reda på hur mycket dina kostnader ligger på. Om du inte vet vad dina utgifter ligger på är det omöjligt att räkna ut hur lång tid det skulle ta att bli ekonomiskt fri.

Om du har en sparkvot på 40%, d.v.s. att du sparar 40% av lönen varje månad och investerar detta i ett månadssparande till en avkastning på 8%: då kommer det ta dig 18 år att bli ekonomiskt fri. Vad menar jag med ekonomiskt fri? Jag definierar det som summan som krävs för att man ska kunna försörja sig på sina värdepapper, antingen i form av fonder eller aktier. Det spelar mindre roll ifall du säljer fondandelar eller vill leva på utdelningar.

Hur mycket pengar behöver man för att bli ekonomiskt fri?

Det beror helt på vad du spenderar varje månad, d.v.s. vilka utgifter har du idag och vad tror att du kommer ligga på i framtiden? Låt oss utgå från att du har utgifter på 15 000 kronor varje månad. Det innebär att du behöver 4 500 000 kronor för att uppnå ekonomisk frihet. Allt som allt brukar man säga att man behöver spara ihop 25 gånger de pengar du behöver varje månad för att kunna ta ut fyra procent årligen (4%-regeln).

För att kunna räkna ut detta behöver du veta vilka utgifter du har. Som nämnt tidigare behöver du således känna till hur mycket du spenderar varje månad. Med det i tankarna kan du efteråt göra en uträkning för vad den totala kostnaden blir under ett år. Säg att du exempelvis kan leva på 15 000 kr per månad. Då multiplicerar du bara med 12 och slänger in det i formeln nedan:

4%-regeln

För att räkna fram hur stort kapital som du behöver.

Årliga utgifter x 25

Exempel

Totala utgifter per månad: 15 000 kr
Årliga utgifter: 15 000 x 12 = 180 000 kr

Ekonomiskt frihet: 180 000 x 25 = 4 500 000 kr

Om vi räknar med lite andra utgifter landar vi på följande:

20 000 kr/månad i utgifter = 6 000 000 kr
25 000 kr/månad i utgifter = 7 500 000 kr
30 000 kr/månad i utgifter = 9 000 000 kr

Hur du räknar ut din sparkvot

Din sparkvot, alltså hur stor del av dina pengar du kan spara i förhållande till dina inkomster, påverkar hur snabbt du kan bli ekonomiskt fri. Med andra ord för att få fram din sparkvot dividerar du ditt sparande med dina inkomster.

Sparkvot

För att räkna ut din sparkvot:

Sparande / Inkomster x 100

Exempel

Månadsinkomst efter skatt: 20 000 kr
Sparande: 4 000 kr

Sparkvoten: 4 000 / 20 000 x 100 = 20%

Ju mer du sparar, desto snabbare blir du ekonomiskt fri

SparkvotAntal år till ekonomisk frihet
10%38 år
20%29 år
30%23 år
40%18 år
50%14 år
60%11 år
70%8 år
Genomsnittlig avkastning per år: 8%

Hög sparkvot = ekonomiskt fri snabbare

Vill du bli ekonomiskt fri relativt snabbt bör du ha så hög sparkvot som du kan. Med andra ord kan det handla om att minska dina utgifter och andra onödiga utgifter. Observera att ovan inte tar hänsyn till vad du kan få ut från din pension från lönearbete eller andra passiva inkomster. Det är viktigt att inse att i många fall kan det innebära att du inte behöver spara lika mycket pengar som du tror.

Under de omständigheterna är det inte alla som vill sluta jobba helt och hållet, utan kanske bara gå ned i arbetstid. Exempelvis för att få mer tid med familjen, resa utomlands eller syssla med sina fritidsintressen. Avslutningsvis kanske det enbart handlar om att man själv vill kunna bestämma över sin egen tid.

Hur mycket behöver du för att bli ekonomisk oberoende? Är det något du strävar efter? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: iStockPhoto

Previous articleHandpenningen för radhuset betalat
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
1 år sedan

[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Hur blir man ekonomiskt fri? […]