Att kunna spara ihop till en miljon kronor är inte så svårt som man kan tro – det är fullt möjligt ifall man har disciplin och rätt inställning! I grunden handlar det om kapa onödiga kostnader som man kan klara sig utan ett tag, men framförallt att ha ett regelbundet månadssparande. Det absolut lättaste sättet att nå miljonen är att investera pengarna på börsen. Lägger du exempelvis ditt sparande på ett bankkonto eller sparkonto med låg ränta kommer det ta väldigt lång tid.

Ju mer du kan spara desto snabbare går det

Om du kan spara 1 000 kronor i månaden så ta det cirka 28 år att bli miljonär om man räknar med en 7% årlig avkastning. Kan du spara dubbelt så mycket tar det plötsligt ”bara” 20 år att nå miljonen. Ju mer du kan spara löpande desto snabbare går det.

MånadssparandeAntal år
1 000 kr28 år
2 000 kr20 år
3 000 kr16 år
4 000 kr13 år
5 000 kr11 år
6 000 kr10 år
7 000 kr9 år
8 000 kr8 år
9 000 kr7 år
10 000 kr6,5 år

Om du väljer att spara i fonder eller aktier är helt upp till dig. Själv föredrar jag att spara i fonder för att det är lättare att komma igång och sköts per automatik ifall man sätter upp ett sparande via autogiro – då dras det varje månad efter att lönen kommer in på kontot och du slipper tänka på det! I och med att du köper varje månad och för att du sparar på lång sikt spelar det ingen roll vad fonderna eller aktierna kostar: du köper både när det är dyrt och billigt på på börsen, och slipper därmed att försöka ”tajma” marknaden.

Vill du göra det ännu lättare att komma igång kan du istället börja spara med fondroboten Lysa. Då behöver du inte välja några fonder eller aktier överhuvudtaget – utan Lysa investerar automatiskt åt dig! Även detta kan du sätta upp som ett månadssparande precis som på Avanza och Nordnet.

Du kan läsa mer här hur man kommer igång med ett fondsparande på börsen.

Hur väljer du att spara? Kör du enbart med aktier eller fonder? Eller kör du både och? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Nordnet och Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: iStockPhoto

Previous articleBubbleroom IPO börsintroduktion
Next articleSå slipper du bli lurad på Black Friday
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer