När kan man egentligen sluta jobba?

I ett tidigare blogginlägg skrev jag om FIRE och fyraprocentregeln. Men hur mycket pengar krävs det egentligen och vad behöver du spara för att uppnå ekonomisk frihet med din pengamaskin?

Vare sig du sparar i aktier eller fonder för att sluta jobba helt eller kunna gå ned i arbetstid behöver du ta reda på hur mycket dina kostnader ligger på. Om du inte vet vad dina utgifter ligger på är det omöjligt att räkna ut hur lång tid det skulle ta att bli ekonomiskt oberoende.

Vad menar jag med ekonomiskt oberoende? Jag definierar det som summan som krävs för att man ska kunna försörja sig på sina värdepapper, antingen i form av aktier eller fonder. Det spelar mindre roll ifall du säljer fondandelar eller vill leva på utdelningar.

Hur mycket behöver jag spara?

Det beror helt på vad du spenderar varje månad, dvs vilka utgifter har du idag och vad tror att du kommer ligga på i framtiden? Om du har utgifter på 10 000 kronor varje månad så behöver du 3 miljoner kronor för att uppnå ekonomisk frihet. Man brukar säga att man behöver spara ihop 25 gånger de pengar du behöver varje månad för att kunna ta ut fyra procent årligen.

För att få fram detta har jag räknade enligt följande formel:
10 000 kr x 12 månader = 120 000 kr i utgifter årligen
120 000 kr x 25 = 3 000 000 kr totalt


Om vi räknar med lite andra utgifter landar vi på följande:

15000 kr/månad i utgifter = 4,5 miljoner kr
20000 kr/månad i utgifter = 6 miljoner kr
25 000 kr/månad i utgifter = 7,5 miljoner kr

Hur lång tid tar det att spara så mycket?

Hur lång tid det tar för att du ska bli ekonomiskt oberoende beror främst på hur stort sparkapital du har idag, dina kostnader och hur mycket du kan investera av din lön varje månad. Om du exempelvis kan lägga undan 25 procent av din lön i ett sparande tar det 32 år att bli fri, vid 50 procent tar det bara 17 år och kan du avvara 70 procent tar det enbart 8,5 år!

Hur gör familjen Sparpatrullen?

Om vi lyckas hålla en hög sparkvot på mellan 60-70 procent bör det ta oss cirka 15 år att spara ihop tillräckligt för att täcka våra kostnader. Målet är alltså 2035. Detta är ej med pension inräknat överhuvudtaget.

Vill du ha tips hur du kommer igång med ditt fondsparande kan du läsa mitt tidigare inlägg om just detta. Om du vill göra det ännu enklare kan du köra med en fondrobot som automatiserar ditt sparande så du slipper tänka på det.

Hur mycket behöver du för att bli ekonomisk oberoende? Är det något du strävar efter? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Avanza, Lysa och Nordnet, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Brennan Tolman

Previous articleVad är en rimlig sparkvot?
Next articleRiskspridning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
trackback
3 år sedan

[…] idag (199 klick)– Svenska aktieindex – vilka olika jämförelseindex finns det? (101 klick)– Hur mycket pengar krävs för att bli ekonomiskt oberoende (95 klick)Störst inverkan på antalet sidvisningar i år hade inlägget om börsnoteringen för […]