Sparkvoten anger hur stor del av din lön du sparar efter skatt. Vanligtvis beskriver man detta i procent. Med hjälp av sparkvoten kan du räkna ut hur lång tid det tar för dig att bli ekonomiskt oberoende eller kunna gå ned i arbetstid. Ju högre sparkvot i procent desto snabbare når du ekonomiskt frihet eller om du vill bli rikare. Men hur räknar man ut sparkvoten?

Vad är sparkvot?

En sparkvot är en beräkning som anger hur stor procentuell andel som sparas från din nettolön. Det är ett bra sätt att se hur väl du hanterar dina pengar. Ifall du tjänar 20 000 kr efter skatt och att du lägger undan 4 000 kr till ditt sparande blir sparkvoten 20%. Hade du sparat 8 000 kr blir sparkvoten 40% istället.

Hur du räknar ut din sparkvot

Din sparkvot, alltså hur stor del av dina pengar du kan spara i förhållande till dina inkomster, påverkar hur snabbt du kan bli ekonomiskt fri. Med andra ord för att få fram din sparkvot dividerar du ditt sparande med dina inkomster.

Sparkvot

För att räkna ut din sparkvot:

Sparande / Inkomster x 100 = Din sparkvot (%)

Exempel

Månadsinkomst efter skatt: 20 000 kr
Sparande: 4 000 kr

Sparkvoten: 4 000 / 20 000 x 100 = 20%

Vad räknas som sparande?

Allt som du sparar undan för att kunna spendera i framtiden bör räknas som ett sparande:

Vanliga typer av sparanden:

– Kontanter
– Pengar på bankkonto eller sparkonto
– Investeringar i fonder eller aktier
– Pensionssparande
Buffertsparande

Hur stor sparkvot borde jag ha?

Vilken sparkvot som är rimlig för dig beror helt och hållet på hur du vill att din vardag ska se ut på lång sikt. En generell tumregel är att man bör sätta av 10% för att vara förberedda inför framtiden. Drömmer du om att arbeta deltid eller bli ekonomiskt oberoende krävs ofta en högre sparkvot än så. Försök att hålla din kvot så hög som möjligt för att maximera ditt långsiktiga sparande. Även om det är frestande att fokusera på att samla så mycket välstånd som möjligt på kort sikt, är det viktigt att inte tappa dina långsiktiga mål ur sikte. När det kommer till att investera dina pengar kan en hög sparkvot vara ett utmärkt sätt att skydda det du har arbetat hårt för att bygga.

Ha ett buffertsparande för oförutsedda utgifter

Förutom att mäta din nuvarande sparkvot kan du också följa dina framsteg mot att nå dina sparmål över tid. Genom att hålla ett öga på din sparränta regelbundet kommer du att kunna identifiera potentiella problem innan de uppstår och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda dina pengar.

Skapa en budget

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda din ekonomi är att ta fram en budget. Du kan använda en budget för att få en bättre förståelse för dina utgifter och identifiera områden där du kanske kan skära ner för att spara mer pengar. I vissa fall kan du behöva justera dina utgifter för att nå dina mål. Så länge du håller dig på rätt spår och förblir konsekvent bör du kunna nå dina ekonomiska mål på lång sikt.

Hur mycket behöver du för att bli ekonomisk oberoende? Är det något du strävar efter? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av jcomp från Freepik

Previous articleFondrobotar eller indexfonder – vilket är bäst?
Next articleMånadsredovisning – November 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer