För någon månad sedan öppnade SAVR möjligheten till att flytta över tjänstepensioner till deras sparplattform. Flytträtten som förstärktes under 2021 ger dig rätt att själv bestämma var du vill ha dina pensionspengar. Detta vill man göra för att få bättre koll och kunna samla allt på ett och samma ställe – men framförallt får du samma fonder till lägre avgifter.

Men vad innebär flytträtt?

Det innebär att du har möjlighet att flytta din pensionsförsäkring till valfritt försäkringsbolag, istället för att vara låst vid det sparande din arbetsgivare en gång har valt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är först när du har slutat på företaget som du kan genomföra flytten (dvs ett så kallat ”fribrev”). Det går inte att göra under den tid du arbetar kvar.

Varför flytta till SAVR?

Enligt SAVR.s egna beräkningar får deras snittkund ut cirka 1,1 miljoner kronor mer i pension genom att flytta gamla tjänstepensioner till deras plattform. Detta för att de har pressat avgifterna för både fonder och försäkringarna:

Hur går det till? Att fylla i en flyttanmälan gör du enkelt på ett par minuter och signerar med BankID. Sedan tar SAVR kontakt med din gamla arbetsgivare för godkännande. Själva flytten tar sedan en till tre månader beroende på vilket pensionsbolag du har.

Du kan läsa mer här om hur det fungerar att flytta pensionen till SAVR.

Vad är ett fribrev?

Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring som uppstår när du exempelvis byter jobb. Pensionens värde beror då på de pengar som hunnit betalas in. Pensionsutbetalning görs när du uppnår pensionsåldern. Det är dessa fribrev man nu har möjlighet att flytta och samla förslagsvis på ett ställe för att få överblick och ha koll på sina pensionspengar.

Hur vet jag vilka gamla tjänstepensioner jag har?

Det enklaste sättet att ta reda på vilka tjänstepensioner du har är att logga in på minpension.se. Där får du en lista över vilka tjänstepensioner du har och vilka som inte är kollektivavtalade.

Vad kostar det att flytta pensionspengarna?

Det bolag du flyttar kapitalet ifrån får maximalt ta ut en avgift på 600 kronor för flytten. Emellertid har vissa bolag gratis flytträtt men generellt gäller en kostnad på drygt 600 kronor.

Varför vill man flytta sin tjänstepension?

Det fins flera skäl till varför det kan vara bra att överväga att flytta sina pensionspengar. Här är några anledningar (hämtat från Konsumenternas.se):

– Slippa höga avgifter
– Dålig avkastning
– Dåligt med fonder att välja på
– Missnöjd med bolaget som hanterar pensionen
– Kunna samla dina pensionspengar på ett ställe
– Flytt till traditionell försäkring inför utbetalning
– Få rabatt på bolån om du flyttar över ditt pensionssparande

Avslutningsvis behöver du fråga dig varför du vill flytta din pensionsförsäkringar. Det är inte alltid positivt med en flytt; det finns risk för kostnader som du kanske inte är medveten om. Om du blivit lovad rabatt på ett bolån måste du till exempel kontrollera att inte högre avgifter för pensionsförsäkringen tar bort den vinst du gör på bolånet.

Vill du veta mer om SAVR kan du läsa om det i det här inlägget.

Har du valt att flytta dina pensionspengar? Eller har du valt att behålla dom hos din storbank eller pensionsbolag? Diskutera gärna i kommentarerna nedan!
 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Cris Tagupa från Unsplash

Previous articleBokslut – Så gick det för portföljen 2021
Next articleMånadsredovisning – Februari 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer