Jag läser ofta kommentarer på olika finansbloggar hur investeringar i fonder eller index är tråkiga: inte lika spännande som aktier. I mina öron låter detta lite som att man ser investeringar som ett spel på casino precis som citat från Paul Samuelson nedan antyder.

”Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas.”

Paul A Samuelson

Att överträffa marknaden på sikt är en illusion enligt forskare. Flera decennier av forskning kring hur effektiv marknaden är (effektiva marknadshypotesen) visar att man i princip inte kan slå index över tid om man inte tar mer risk.

År efter år underpresterar Avanzas kunder gentemot index. 2019 var ett väldigt starkt börsår, men som bilden visar var den genomsnittliga avkastning 24 procent hos Avanzas kunder jämfört med 35 procent OMX Stockholm Gross Index GI (OMXSGI). Tvärtom skulle många småsparare bli betydligt rikare ifall de satsade på ett smart sparande istället. Exempelvis investera i fonder, och sluta göra enskilda aktieköp. Indexinvestesteringar och långsiktigt sparade i fonder är underhållsfritt! ?

Smart sparande ska vara underhållsfritt inte spännande. Detta är anledningen till att jag försöker ha en tydlig strategi som kräver både tålamod och planering med fokus totalavkastning. Lika viktigt är ett passivt sparande med låga avgifter. Med andra ord ska man undvika att röra kapitalet på flera år. Det sistnämnda är förmodligen de allra svåraste: att låta bli att pila för mycket på portföljen ?

Vem är Paul A Samuelson som citatet kommer ifrån?

Paul A Samuelson var en nationalekonom och den förste amerikanske Nobelpristagaren i ekonomi. I motiveringen till Nobelpriset 1970 angavs bland annat att Paul A Samuelson ”gjort mer än någon annan samtida ekonom för att höja nivån på den vetenskapliga analysen i ekonomisk teori.” Paul A Samuelson skrev en av de mest använda läroböckerna i högre amerikansk utbildning. Boken ”Economics”, som först publicerades 1948, blev landets mest sålda lärobok i nästan 30 år och har översatts till fyrtio språk.

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Pixabay.com

Previous articleAvanza lanserar ny teknikfond: Avanza World Tech by TIN
Next articleSju superheta spartips inför sommaren
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer