Hur vi sparar till ekonomisk frihet

Grundregeln är desto längre sparhorisont, desto högre risk – kort och gott ju mer tid pengarna kan växa, ju mer risk är vi villiga att ta. För att det ska bli lättare att förstå brukar jag visuella olika boxar (eller hinkar som RikaTillsammans kallar det för). På det här sättet blir det väldigt tydligt och du får bättre koll på hur din privatekonomi ser ut.

0 – 3 år sparhorisont – kortsiktigt sparande

Detta är sparkapital som vi har på ett sparkonto eller bankkonto. Det är här vi har vårt buffertsparande och målsparande. Det fungerar som en trygghet och stabilitet i din privatekonomi, som ett skydd mot oförutsedda utgifter. Hitta gärna ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. Compricer är ett bra verktyg att jämföra olika sparkonton.

Exempel på målsparande är spara pengar till ett bröllop, en ny bil eller semesterresor.

Idag kör vi på Avanzas sparkonto+ som ger oss 0,65% ränta med fria uttag. Det är inte mycket men det är bättre än ingenting.

Alternativ till sparkonto eller bankkonto är att välja fonder med låg risk, till exempel korträntefonder. Vi har haft pengar i detta med det har inte gått så bra pga corona-turbulensen i mars då många småspararna sålde av sina innehav. Hela tanken att kunna komma åt pengarna när man behöver det – så vi får fundera på ifall det är smart att ha kapitalet i räntefonder framöver.

3 – 10 år sparhorisont – Relativt långsiktigt sparande

Detta är kort och gott hjärtat i vår pengamaskin som ska leda oss till ekonomisk frihet. Här har vi pengar där vi är villiga att ta en högre risk då planen är att inte behöva använda kapitalet på flera år. Majoriteten av vårt sparkapital hamnar här. Vi sprider risken genom att välja olika typer av fonder bland annat en globalfond, Sverigefond och en tillväxtmarknadsfond. Gärna billiga indexfonder.

Idag står den här portföljen för cirka 45% av vårt totala sparande. Det är hit vi väljer att månadsspara med autogiro som dras varje månad – dras direkt från lönen så vi slipper tänka på det!

Exempel på fonder jag har här:
– Länsförsäkringar Global Indexnära
– SEB Sverige Indexfond
Swedbank Robur Access Asien

Ändamål för dessa pengar är exempelvis handpenningen till en större lägenhet i framtiden.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med ett fondsparande.

Över 10 år sparhorisont – Mycket långsiktigt sparande

Pengar som vi inte alls behöver i närtid är det som är ämnat för vår pension och barnsparande. Här väljer vi att ta den högsta risken, så som en del aktivt förvaltade aktiefonder inom heta områden som ny teknik, hälsa och digitala varumärken. Vi räknar med att dessa pengar kommer gå upp och ned i värde, men med större möjlighet till högre avkastning i slutändan. Vi har även en aktieportfölj med fokus på tillväxt och totalavkastning.

Målet med denna är att slå index och få en högre årsavkastning än indexfonderna.

Hit tillhör bland annat dessa fonder:
– TIN Ny Teknik
– Öhman Global Growth

Värt att nämna att vi även räknar med en del onoterade innehav, börsnoteringar och alternativa investeringar här, så som kryptovalutor. Dessa ser vi som mycket hög risk investeringar som vi antagligen inte kommer behålla på lång sikt. Detta tillhör inte heller vår huvudsakliga investeringsfilosofi.

Hur delar du upp ditt sparande? Kör du också med olika investeringstyper eller är det enbart aktier som gäller? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Jag äger aktierna och fonderna som nämns i det här inlägget. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Marc Najera och Artem Beliaikin

Previous articleExtraknäckportföljen – September 2020
Next articleJag har tecknat aktier i Lohilo Foods nyemission
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer