I slutet av mars skrev jag om hur en gammal arbetsgivare inte ville skriva under papperna för att få den gamla tjänstepensionen flyttad. Det var alla möjliga ursäkter från arbetsgivaren. Att den inte låg hos dom, trots att jag fick årsbesked från SEB där det stod att pensionsförsäkring faktiskt tillhörde dom. Sedan ville de att jag skulle ta kontakt med bolaget som köpte upp företagets tillgångar. Varför skulle de bry sig om en tidigare anställd och en jätteliten pension?

Hur löste jag detta då?

Först tänkte jag att det vore bra att  höra av mig till SEB och faktiskt reda ut vem det egentligen står som ägare till försäkringen. Var det verkligen sant att den gamla arbetsgivaren inte var ägare längre? Och isåfall, varför tror då SEB att de fortfarande är det?

Tar kontakt med bolaget som tillhandahåller försäkringen

Hursomhelst slår jag en signal till SEB:s kundtjänst för pension och försäkringar. Sitter i kö i cirka 10 minuter tills jag får prata med en rådgivare. Jag förklarar mitt problem kortfattat (eller åtminstone så kortfattat som det går) och min gamla arbetsgivare hävdar att de inte är ägare till fondförsäkringen. SEB hävdar motsatsen. Jag säger att det inte kan stämma för jag har testat att flytta pensionen via tre olika börsmäklare och fått avslag eftersom arbetsgivaren vägrar skriva under. Rådgivaren föreslår att jag överlåter tjänstepensionen från företagsägd till privatgäd. Gör jag det behövs ingen underskrift från den gamla arbetsgivaren, utan det kan jag göra direkt via SEB.

Foto: Utdrag från mötesprotokollet med SEB:s rådgivare

Blir så glad! Då kan jag äntligen ha detta samlat på ett och samma ställe. Istället för utspritt överallt och med onödigt höga avgifter!

Foto: Onödigt höga fondavgifter och försäkringsavgifter

I efterhand vore det klokare att ha tagit kontakt med SEB i ett tidigare skedde. Istället för att låta detta dra ut i hela två år! Alltid lätt att vara efterklok men nu vet jag iallafall vad jag ska göra nästa gång jag stöter på något liknande. Förhoppningsvis kan någon annan ta lärdom av detta ifall de har problem med att flytta en fondförsäkring: kolla om det går att överlåta den från företagsägd till privatägd 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Huy PhanUnsplash

Previous articleHur kommer man igång med sparandet?
Next articleFredagsläsning
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer