Home Framtidsportföljen

Framtidsportföljen

Jag har numera enbart en fondportfölj, där jag tidigare haft två stycken. Dels den tidigare Globalaportföljen som var basen i vårt sparande. Här hade vi till största del billiga indexfonder, men även en del aktivt förvaltade fonder inom ny teknik och miljö. Den andra fondportföljen, Extraknäckportföljen, var en portfölj som byggde helt på sidoinkomster. Där valde jag att placera allt i en småbolagsfond. Du kan läsa mer om dessa förändringar i det här inlägget.

Utgångsläget för den här sparportföljen är långsiktigt sparande på flera års sikt. Vi väljer att månadsspara i dessa fonder då vi köper både under nedgång och uppgång, oavsett hur börsen mår. På så sätt slipper vi försöka tajma marknaden.

Förvaltningsavgiften för den här fondportföljen hamnar på 0,23%, vilket är en ganska låg årlig avgift. Med detta upplägg nedan äger vi 4 465 bolag över hela världen och har därmed en väldigt god riskspridning också!

Det totala värdet på fondportföljen är idag: 473 520 kr.

Uppdaterad senast 2022-07-25

Framtidsportföljen

Alla fonder, förutom en (AMF Aktiefond Småbolag), är passivt förvaltade, dvs indexfonder. Detta innebär att tanken är att de ska följa sitt jämförelseindex, och kan därför inte ”slå index”. I och med att börsen är väldigt svår att förutsäga är det generella rådet att man inte ska försöka tajma marknaden. För den stora massan av småsparare rekommenderar forskare att man köper en indexfond eller välj en fondrobot som gör jobbet åt dig.

Globalfonder
Länsförsäkringar Global Indexnära
– Handelsbanken Global Småbolag Index

Sverigefonder
PLUS Allabolag Sverige Index
AMF Aktiefond Småbolag
Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Tillväxtmarknadsfonder
Swedbank Robur Access Asien

Allokeringen av fondportföljen blir enligt nedan:

– 60% Globalfonder
– 25% Sverigefonder
– 15% Tillväxtmarknadsfonder

Detta bör ge något högre avkastningen men också en högre risk med att välja en fond som följer småbolagsindex kontrar jag med en billig Sverigefond (PLUS Allabolag Sverige Index) som följer aktieindexet OMXSBGI. Förhoppningen är något större fokus mot småbolag-, investmentbolag- och tillväxtmarknadsfonderna tillsammans presterar bättre än världsindex över tid.

Friskrivning: Jag äger fonderna som nämns i det här inlägget. Artikeln innehåller samarbetslänkar till Nordnet vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Benjamin Davies