För att kunna bli miljonär måste du spara men framförallt investera tillräckligt med kapital. Det viktigaste är inte att du sparar mycket, utan att du sparar tillräckligt mycket under lång tid. Om du är konsekvent och har ett rimligt mål i sikte är sannolikheten att du blir miljonär stor.

Varför ska man månadsspara? Är det inte bättre att bara lägga in en stor klumpsumma och sen är det klart? Genom att du månadssparar sprider du dina investeringar och köper när det är både dyrt och billigt på börsen. På så sätt slipper du tänka på NÄR du ska köpa eller för hur mycket, utan kan fokusera på annat. Månadssparandet sköter sig själv helt enkelt. Jag har även skrivit tidigare om fem bra skäl till att börja spara i fonder.

Vart ska man börja?

Först och främst behöver du få kontroll över din ekonomi. Då gäller det att betala av skulder med hög ränta och dyra avbetalningslån. När du gjort det kan du börja fokusera på att investera och månadsspara. Jag brukar även rekommendera att man först bygger upp en liten buffert på ett sparkonto, så att man kan klara oförutsedda utgifter. Mer om det i det här inlägget.

Hur mycket ska jag spara?

Hur mycket ska man spara? En bra riktlinje är att lägga undan 10% av din inkomst. Men det beror helt på vad du har för förutsättningar och vad du själv anser vara rimligt att spara undan varje månad. Desto mer du kan investera, desto snabbare kan du spara ihop till en miljon kronor.

Exempel: Om du har en inkomst på 25 000 kr efter skatt kan du spara 10% av din lön varje månad, dvs 2 500 kr. Sparar du denna summa varje månad i 18 år har sparat ihop till en miljon kr (1 091 369 kr totalt). Detta förutsätter att den genomsnittliga årliga avkastningen ligger på ca 7%.

MånadssparandeAntal årMarknadsvärde
1 000 kr281 036 158 kr
1 500 kr231 029 180 kr
2 000 kr201 052 764 kr
2 500 kr181 091 369 kr
3 000 kr161 074 248 kr
Avkastning per år i tabellen här är 7%. Observera att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Hur mycket månadssparar Sparpatrullen?

När jag först började spara på börsen blev det enbart en bråkdel av min lön, oftast runt 1 000 kr varje månad. Jag hade inte någon speciell strategi på den tiden men sparade i fonder. Dock blev det en och annan investering i diverse aktier och förhoppningsbolag.

Numera månadssparar jag cirka 50 procent av lönen och jobbar med att få ned våra utgifter så gott det går. Personligen väljer jag fonder, men det går minst lika bra att spara i aktier också. Du kan läsa mer här varför jag väljer att spara i fonder här.

Behöver du mer tips om hur du bygger din egen pengamaskin? Läs gärna det här inlägget där jag också har med en exempel fondportfölj.

Hur gör du med ditt sparande? Månadssparar du i aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Vita Vilcina

Previous articleTecknar aktier i Fractal Gaming Group inför börsnotering
Next articleFredagsläsning & Gott kinesiskt nyår!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer