Nu är flytten nära! Om exakt två veckor så flyttar vi från vår lilla tvåa till ett radhus i ett annat län. Kommer fortfarande att jobba kvar på mitt gamla jobb, dock innebär det något längre pendling med tåg. Nedan har jag sammanställt en liten checklista för att underlätta flytten.

Boka flyttfirma eller flyttbil

När du känner till flyttdatumet är det bra att boka en flyttfirma eller hyra en flyttbil. I vårt fall valde vi att anlita en flyttfirma för att underlätta. Mest på grund av att det tar drygt tre timmar fram och tillbaka från lägenheten till radhuset. Sedan bor vi en lägenhet högst upp i huset där även hiss saknas. Så att slippa bära ned en massa flyttkartongen känns helt klart värt det.

Börja packa i god tid

En relativt städat förråd efter rensning av gamla möbler och prylar

Vi började rensa och packa för drygt två månader sedan. Har man inte småbarn räcker det förmodligen med en månad innan. Räkna med att du behöver en flyttkartong per kvadratmeter. Rensa bort prylar och möbler du inte vill ha. Skänk, släng eller sälj på marknadsplatser så som Tradera och Blocket. Börja rensa i förråd tidigt – det tar längre tid än man tror, speciellt om man bott länge på samma ställe och lyckats samla på sig en massa saker 🙂

Flyttstädning

Om du inte vill flyttstäda själv kan du anlita en städfirma som sköter detta. Det kostar ett par tusenlappar men kan vara värt det då de djuprengör bostaden, d.v.s förutom att dammsuga och torka golvet, städer de även tak och väggar, gör rent avlopp och avloppsbrunn etc. I vårt fall ingår även rengöring av fönster samt balkongdörren. Se även till att det ingår någon form av garanti ifall köparen inte är nöjd med städningen så slipper du betala en extra kostnad för att skicka ut städfirman igen.

Flyttanmälan via Skatteverket

Anmäl flytten hos Skatteverket när du vet vilket flyttdatum för att vara säker på att din folkbokföringsadress uppdateras hos myndigheter och företag. Då ser du till att du blir folkbokförd på rätt adress, vilket är viktigt för vilken skatt du ska betala och rätt till olika bidrag och förmåner. Det tar upp till två veckor innan din anmälan registreras, så se till att göra detta i god tid!

Eftersänding av post

Vill du att din post ska eftersändas till din nya adress kan du beställa det hos Svensk Adressändring. Eftersändning innebär att post som är adresserad till din gamla adress vidarebefordras till din nya adress. Enbart eftersändning ändrar däremot inte din folkbokföringsadress. Läs mer på Svenska Adressändrings hemsida här.

Se över dina avtal och abonnemang

Glöm inte att säga upp gamla avtal som är kopplade till din bostad. Detta gäller exempelvis bredband- och TV-abonnemang, elavtal med mera. Ta kontakt med ditt elbolag och meddela att du ska flytta. Du kan i vissa fall flytta över ditt avtal till din nya bostad, förutsatt att avtalet står i ditt namn. I vårt fall stod avtalet hos föreningen, så vi behöver anläggnings-ID och annan information för att kunna göra ett aktivt val gällande elleverantör. Du kommer även behöva meddela ditt försäkringsbolag om att uppdatera din hemförsäkring, ifall du vill fortsätta med samma. Beställ eller avbeställ sophämtning ifall du har det till fastigheten.

Ha koll på saker som ska till köparen

Kolla att du har med alla nycklar till bostaden och eventuellt förråd eller tvättstuga. Om det saknas nycklar kan du behöva informera föreningen eller hyresvärden i lägenheten. Lämna gärna över bruksanvisningar till elektriska apparater och hushållsmaskiner som inte ska med i flytten, exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, kyl och frys.

Samla dina värdesaker

Saker som är dyrbara eller ovärdeliga kan vara värt att transportera själv. Dels för att undvika att det går sönder eller försvinner, men också så att du har koll på att det kommer med i flytten.

Töm kyl och frys före flytten

Rensa ut kyl och frys före flytten. Har du en äldre frys som oss behöver du avfrosta den, speciellt ifall en städfirma ska göra rent.

Packa det sista

Ett bra tips är att samla de saker du kan tänka dig behöva första kvällen i den nya bostaden i en och samma kartong, exempelvis handdukar, hygienartiklar, mobilladdare, lampor och sängkläder. Märk upp kartongen väl så att du hittar den första dagen!

Friskrivning: Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Maxim Tolchinskiy från Unsplash

Previous articleNytt innehav: Storebrand Emerging Markets
Next articleSparkalkylator – beräkna din pensionsprognos
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer