Då var det äntligen dags för fredag igen! Så vad handlar dessa om? Varannan vecka lyfter jag fram lite läsvärda och intressanta inlägg från andra finansbloggare. Tycker det blir lite tjatigt att skriva det varje vecka – kom gärna med tips i kommentarerna eller via mail också! Finns säkert en massa bra inlägg som jag missat 😀

Miljonär innan 30 kommer med ett intressant inlägg gälllande när man är färdig med sitt sparande. En väldigt intressant fråga! Hur många miljoner behöver man i portföljen för att nå ekonomisk frihet? Det beror självklart på vad man siktar på: vill du sluta jobba helt eller bara gå ned i arbetstid? Ska du bo i Sverige eller utomlands? För somliga räcker kanske 2,5 miljoner och för andra behöver man lite mer sparkapital. För familjen Sparpatrullen siktar vi på 6 miljoner i dagsläget.

Leva Drömmen går igenom hur han hittar intressanta fonder att investera i genom att ”screena” dessa. Olikt aktier finns det inte lika mycket verktyg för oss som vill investera i diverse fonder. Alltid svårt att sia – särskilt när det gäller om framtiden. I slutändan handlar det om att antingen hitta aktiva fonder där man tror på förvaltarnas förmåga eller så får man helt enkelt nöja sig med en billig indexfond.

Parapedia har skrivit ett utförligt inlägg om hur du flyttar din tjänstepension. Det är något jag själv tog tag i år då jag haft mina tjänstepensioner hos olika banker och försäkringar. Nu håller samtliga på att flyttas över till Nordnet så jag får bra överblick samt slipper betala onödigt höga förvaltningsavgifter. I slutändan kan det handla om tio tusentals kronor som går förlorade. Helt klart värt att se över!

Marcus Hernhag lyfter något intressant jag inte kände till om just investeringssparkonton (ISK): du kan ärva aktier i ett ISK, men inte i en kapitalförsäkring (KF). Dvs att du får enbart kapitalet från en KF eftersom det är en försäkring och man har valt en förmånstagare. Men sparar du i en ISK så får dessa aktier och fonder överföras till ett annat ISK konto.

Småspararguiden kommer med ett långt och ingående inlägg om en vetenskaplig artikel som indikerade att indexfonder skapar problem på finansmarknaderna. Ett problem som uppstår är att storbolagen i dessa indexfonder ofta är övervärderade, eller åtmistonde blir det över tid när indexfonder enbart väljer de största bolagen på världsmarknaden. Istället så gynnas småbolagsfonder som står utanför dessa index. Kanske dags att plocka in lite fler småbolagsfonder med andra ord?

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleVad händer med portföljen efter FIRE? En förenklad Golden Butterfly-portfölj
Next articleMånadsredovisning – Februari 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer