Fredagsläsning

Fredagsläsning

Ännu en arbetsvecka går mot sitt slut och vi fyller på med lite fler läsvärda och intressanta inlägg från andra finansbloggare! Ni får jättegärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt 😀

The Dividend Story har skrivit ett intressant inlägg om att att påverkas av andra. Det är jättesvårt att inte påverkas av andra, speciellt när man kan få så mycket information via bloggar, sociala medier och nyhetssidor. Allt sker direkt. Tror att det är viktigt att investera inom de områden man känner till väl och välja bort man inte vill ha. Något svårare att göra dessa avgränsningar ifall du investerar i breda globalfonder. Man behöver bestämma sig vilken risk man ska ta och hur man ska agera i olika situationer. Klarar jag av att min portfölj tappar 10% i värde på en dag? Ska jag sälja av mina aktier och fonder när jag tror toppen är nådd?

Ibland gör man rätt har skrivit ned intressanta tankar och lärdomar om hur det känns med FIRE. Tycker det är jätteintressant att läsa om andras resor! Nu har inte vi kommit lika långt på resan, men man märker hur mycket mer balanserat livet blivit. Mindre fokus på konsumtion av prylar och digitala distraktioner, och mer tid för det som är relevant och viktigt för oss. Det var ingen stor uppoffring för egen del, utan mer omprioritering och sätta tydliga mål för vad vi vill uppnå genom att bli mer ekonomiskt oberoende. Definitivt vill ingen av oss jobba ihjäl oss eller tills vi är så pass gamla att vi inte klarar av att göra det vi vill när vi blir pensionärer.

Miljonär innan 30
skrev ett intressant inlägg som handlar om att lägga undan pengar för att ”ha roligt”. Jag tycker det är helt rätt och fungerar utmärkt för oss som planerar att ha en hög sparkvot under många år. Det blir som en extra krydda i vardagen eller bara när man vill unna sig något utan att det påverkar resan mot ekonomisk frihet.

RikaTillsammans har ett intressant inlägg om de bästa tipsen då man väntat eller oväntat får en större summa pengar. Det kan vara allt från att man fått ett arv, sålt sitt företag eller vinner en vinst på något sätt och får en stor klumpsumma. Bra och konkreta tips hur man ska tänka och få sina pengar att växa. Finns även en hel del tänkvärda citat, så som ”Om du har mer pengar än du behöver då behöver du inte mer pengar.”

Småspararguiden varnar för dåliga aktivt förvaltade fonder – i det här fallet Skandias SMART-fonder. Som inte är speciellt smarta alls. Kort och gott har de som mål att slå index, men har i princip misslyckats de senaste tio åren! Detta beror mest på att de har höga avgifter som äter upp avkastningen över tid. Du hade alltså kommit längre med en billig indexfond i det här fallet, vilket är en strategi som passar de allra flesta småspararna.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba