Då var påsken redan över och veckan har minst sagt gått fort förbi! Mycket att göra som vanligt men det börjar bli lite av rutin att jobba hemifrån. Man tycker ju att man borde sakna att åka in till jobbet och träffa kollegorna, men det kanske har mer med att jag i princip började jobba på distans redan i slutet av sommaren. Sedan kan det också bero på att jag byte jobb pga av mitt gamla jobb in besöksnäringen försvann i och med pandemin. Men men. Det kanske kommer senare. Med dagens text tänkte jag lyfta fram fler läsvärda inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

Frihetsmaskinen är tillbaka med lite bloggande och har skrivit om en av mina favoritfonder, nämligen AMF Aktiefond Småbolag. Det är en billig aktivt förvaltad fond med inriktning på små- och medelstora svenska bolag. Historiskt har fonden haft en genomsnittlig avkastning på 17,4% de senaste 17 åren fonden varit aktiv. Inte dåligt alls! Själv kör jag med denna fond i Extraknäckportföljen – en fondportfölj som enbart består av sidoinkomster.

Miljonär innan 30 har skrivit ett inlägg om Olika typer av FIRE. Jag har känt till den vanliga FIRE varianten (såklart) som bygger på 4% regeln, samt Lean FIRE och Fat FIRE. Väldigt intressant att det finns så många olika varianter som går att anpassa efter egen livsstil. Själv lutar jag nog mer mot en vanlig FIRE alternativt Coast FIRE där vi försöker spara så mycket som möjligt för att få igång snöbollseffekten. Efter det kan man dra ned på arbetet och bara låta pengamaskinen göra sitt jobb! Men det får tiden avgöra – samtidigt känns det svårt att ”planera” vilken typ av FIRE som passar en själv bäst i dagsläget. Vet inte om jag kommer känna likdant om fem eller tio år exempelvis.

Aktiekemisten kommer med ett lysande inlägg om hur snabbt dina investerade pengar dubblas. Självklart beror det på vilken risk man är villig att ta. Regeln bygger på att man helt enkelt tar 72 dividerat med sin årliga avkastning. Exempel: om du räknar med 8% i genomsnittlig avkastning per år kommer dina pengar att dubblas efter cirka nio år (72/8 = 9 år). Läs gärna hans inlägg om du vill veta matematiken bakom denna teori. 🙂

10årsplanen har skrivit ett bra inlägg om hur man hittar sin egen ekonomiska sweetspot. Alla har inte samma förutsättningar att spara lika mycket och ha en hög sparkvot. Men så länge du har en fast lön handlar det mest om att se över sina kostnader och få ordning på hushållsekonomin. Har du inte koll på dina utgifter blir det betydligt svårare att kunna spara konsekvent – och det är framförallt det som gör stor skillnad. Att ha ett månandssparande. Vare sig det är i aktier eller fonder. Kan du spara 10% eller 15% av lönen är det bättre än att inte spara och investera något alls.

Koll på kontot har lagt upp en inlägg om blödande abonnemang som kostar onödigt med pengar. Om det är något man ska ha koll på är det alla sina prenumerationer och abonnemang! Detta var något jag själv hade dålig koll på innan jag började den här resan. Behöver man verkligen alla streamingtjänster t ex? Testade även på Mina Tjänster appen som föreslogs i inlägget men det fungerade inte så värst bra. Exempelvis ville appen att jag skulle byta till ett dyrare mobilabonnemang av någon anledning. Trodde poängen var att sänka sina kostnader? När det gäller elräkning så ingår det i månadsavgiften för egen del och har ingen bil.

Bonus tillägg – noterar att Ibland gör man rätt IGMR skrivit en lysande bokrecension av Fru Efficient Badass nya alster! Blir riktigt sugen på att läsa denna och har nu lagt en beställning. Uppskattar att läsa hennes inlägg och kan tänka mig att boken är minst lika rolig och personlig! Låter definitivt en bok som jag skulle uppskatta.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articlePortföljuppdatering – innehav
Next articleCoinbase IPO: Allt om kommande noteringen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Aktie Kemisten
Aktie Kemisten
2 år sedan

Tackar för omnämnandet 🙂

Ibland gör man rätt IGMR
Ibland gör man rätt IGMR
2 år sedan

Tack för omnämnandet å! Det är en fin bok som ger mycket läsglädje.