Då var det nästan helg igen och ser fram emot en välbehövlig paus från hemmarbetet! Stora ändringar håller på att ske på arbetsplatsen och företaget anställer för fullt. Det går bra trots pandemin. Finns nog även möjlighet för mig att få lite större ansvarsområde, vilket är kul. Mer jobb men högre sparkvot. Mer om detta längre fram. Nåväl. I den här texten tänkte jag tipsa om läsvärda inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt.

Koll på kontot har skrivit ett bra inlägg om vägen till framgång är sällan spikrak. Kan inget annat än hålla med! Min egen sparresa har varit allt annat än rak – flera misstag och dåliga investeringar i förhoppningsbolag och heta trender. Men man lär sig från sina misstag. Det är därför jag personligen föredrar fonder, främst indexfonder. Enkelt och underhållsfritt!

Småspararguiden kommer med ett intressant inlägg gällande generationsfonder. Är dessa fonder något att ha? Generationsfonder är en såkallad fond-i-fond som fördelar en del pengar i aktiefonder och en annan del i räntefonder. I takt med att du börjar närma dig pensionsålder så viktas aktiefonden ned till förmån av räntefonder – detta för att minska risken då räntefonder inte svänger lika mycket som att ha pengarna i aktier. Detta är även samma upplägg som AP7 Såfa kör med i premiepensionssystemet.

Atlas Investo har skrivit ett intressant inlägg om det faktiskt är möjligt för alla att bli miljonärer på börsen. Han drar en liknelse mellan ett fotbollsproffs och en investerare på börsen. Tycker det är en rätt bra liknelse. Båda kräver mycket vilja men speciellt disciplin och kunskap. Förmåga att kunna tänka långsiktigt och drömma stort. Finns inga genvägar i båda fallen.

Sparsajten har skrivit ett utförligt inlägg om hur stort ditt buffertsparande bör vara. Att ha pengar tillgängligt för oförutsedda utgifter är alltid bra att ha. Då slipper du be om att låna pengar eller ta dyra krediter med hög ränta. Detta är något vi också förespråkar: innan du börjar med ett månadssparande är det bra om du har en buffert, lämpligtvis på ett sparkonto med ränta – och med insättningsgaranti såklart.

Buffert kommer med ett inlägg om hur det fungerar när man blankar aktier på börsen. Inget jag själv håller på med, men intressant att läsa. Speciellt om man vill förstå mer vad som egentligen hände med Gamestop för några månader sedan. Så vad gör man när man blankar? Man ”lånar” aktier av någon som äger dem och spekulerar i att värdet på en aktien ska gå ned – syftet är att tjäna pengar på en fallande aktiekurs istället för att den ska gå upp i värde. Sedan säljer man aktierna och hoppas kunna köpa tillbaka dem billigare i framtiden. Mellanskillnaden blir då vinsten.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous article13 tips på vad du kan hitta på under pandemin
Next articleMånadsredovisning – April 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer