Då är det äntligen fredag igen och jösses vilken vecka det varit på börsen! Under veckan har vi sett det största börsraset sedan coronakrisen slog till i mars förra året! Även kryptovalutor har tappat stort de senaste dagarna. Vart kommer det sluta kan man fråga sig? Jag är inte själv speciellt orolig och kommer fortsätta spara på samma vis som jag alltid gör varje månad. Visserligen sitter jag på en liten kassa, som jag eventuellt kan investera om det kommer ett större börsfall framöver. Men det får tiden avgöra. Nu tänkte jag tänkte jag lyfta fram ett par läsvärda inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! 😀

Snålänningen kommer med ett bra inlägg för hur man blir miljonär. Egentligen är det inte svårt så länge man är konsekvent och har ett månadssparande. Sedan är det bara att låta pengarna vara och resten gör ränta-på-ränta effekten. Dock är det väl det som är det svåraste: att just vara konsekvent med sitt sparande över lång tid. Detta kräver disciplin.

Utdelningssmålänningen kommer med lite funderingar kring IPO:er och huruvida det är bättre odds än exempelvis ett lotteri. Jag håller med att det är lite hit and miss – finns många intressanta börsnoteringar men ofta svårt att få teckning för de allra populäraste. För att öka chansen tecknar jag själv via flera konton: både på Avanza och Nordnet. Förutsatt att det går att teckna på båda mäklarna. Man måste även överväga hur mycket risk man är villig att ta – finns ingen garanti att man går med vinst alla gånger. Själv ser jag investeringar i IPO:er som en krydda till vårt normala sparande.

Miljonär innan 30 har skrivit ett intressant inlägg om risker i sitt sparande. Vi har själva också varit inne på hur man minskar risken i sitt sparande – allt handlar inte om att maximera sin avkastningen, utan även att faktiskt behålla den över lång sikt. Sedan tror jag det handlar mycket om att hur man påverkas av andra, speciellt om man är aktiv på sociala medier är det jättesvårt att undvika hysterin om att tjäna pengar snabbt. Sällan en bra strategi att chansa på förhoppningsbolag.

Bli Ekonomiskt Oberoende har skrivit ned lite tankar kring att planera sin exit från arbetsmarknaden. Likt skribenten själv är vi själva fler år kvar tills det är dags för oss. Men helt klart något som är värt att räkna på och hur man ska göra för att sprida riskerna. Vad gör du exempelvis vid en stor nedgång likt coronautbrottet eller motsvarande? Ska man ha allt på börsen eller ska man ha en buffert för månadsuttag? Inlägget väcker helt klart intressanta frågor och funderingar!

Småspararguiden har skrivit ett intressant inlägg om varför de avråder att investera i teknikfonder. Bara för att det går bra för företagen som fonderna investerar i betyder det inte att aktierna behöver gå lika bra. Lika lite som att historisk avkastning är avgörande för framtida avkastning. Även höga avgifter påverkar slutresultat. De har definitivt en poäng att man inte ska stirra sig blind på den historiska avkastningen och att forskning säger att aktiv förvaltning sällan fungerar i längden. Det är även därför jag själv investerar majoriteten av vårt sparande i billiga indexfonder – och en liten del i aktivt förvaltade fonder som en krydda.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleTele2 lämnar portföljen
Next articleArla Plast IPO: Tecknar aktier inför börsnoteringen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer