Idag är det fredag och den här veckan har känts något kortare, trots att jag jobbat hela veckan. Kan ha berott på att Memorial Day inföll i måndags och därav haft något mindre att göra. Vi har även landat i mål med att anställa en ny person till min avdelning! Ska bli väldigt roligt och det innebär även möjlighet för mig att kunna vara mer proaktiv i mitt arbete – något jag inte kunnat vara då arbetsbördan egentligen varit menat för två personer, kanske till och med tre personer! Men nog om jobbet – nu ska lyfta fram lite intressanta inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

Ämnet på allas läppar för de som är intresserade av sparande är den så kallade Miljonärsskatten – normalt undviker jag allt som har med politik på den här bloggen, men jag gör ett undantag eftersom det här berör oss småsparare. Nordnets sparekonom Frida Bratt har sammanfattat det hela bra i inlägget En häxjakt på sparande: Vem är miljonär? Miljonär innan 30 har skrivit om det i två delar som du kan läsa här och här. Även Aktiekemisten, Atlas Investo, Cosmonomics, Kalkyl och Stojko Invest har skrivit om samma ämne gällande förslaget för en ny kapitalskatt. Sammanfattningsvis är det nog ingen som bloggar om privatekonomi eller sparande som tycker att det här bra förslag. Inte det minsta – tvärtom slår detta mot alla oss småsparare som har som ambition att bli ekonomiskt oberoende i framtiden. Förhoppningsvis går detta förslag direkt ned i papperskorgen, men det får tiden avgöra.

Småspararguiden skriver hur man hittar en billig tillväxtmarknadsfond. Detta kan vara ett bra komplement till en globalfond om man vill ha lite mer exponering mot exempelvis Asien, Afrika eller Sydamerika. Den billigaste är Avanza Emerging Markets, vilket även Småspararguiden rekommenderar. Den fonden följer indexet MSCI Emerging Markets där man blir exponerad mot cirka 1300 bolag. På Nordnet kan man istället välja Nordnet Indexfond Tillväxtmarknader mot en avgift på 0,40%. Även den följer samma index som Avanzas motsvarighet.

Spara och Placera har skrivit ett bra inlägg om tips för hur din budget ska hålla i längden. Vi själva har ingen budgetmall eller liknande, utan vi gör det enkelt genom att ha olika konton för sparande, nöjen och resande. Nu så här under pandemin har det inte blivit så mycket resande, vilket har lett till att dessa pengar gått till sparande istället. Så länge du har bra koll på dina fasta utgifter förenklar det ditt sparande avsevärt.

Lekonomi tar upp några lärdomar från boken The Millionaire Next Door i inlägget att hålla sig i finansiell form. Väldigt intressant och författaren tar upp ämnen så som livsstilsinflation, eller lifestyle creep på engelska. Det handlar om ett fenomen som uppstår när din inkomst ökar så börjar även din livsstil kosta mer – du börjar spendera pengar på nya och dyrare saker, så som prylar, bilar, båtar eller större hus. Vad ska man göra med pengarna istället? Självklart ska du börja spara månadsvis istället!

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleNordnet Indexfond Teknologi – Sveriges billigaste techfond
Next articleNu ingår alla fonder i Superräntan hos Avanza
Prenumerera
Aviseringar för
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Bo Fors
Bo Fors
2 år sedan

Vi får se vad det blir av förslaget, men jag tycker inte att någon argumenterat riktigt övertygande för varför skatt på arbete ska vara över 50%, skatt på pengar du fått genom att ha rika föräldrar 0%, och skatt på pengar du drar in på ägande nånstans runt 1%.

Bo Fors
Bo Fors
Svar till  Bo Fors
2 år sedan

Jag får väl skriva ett blogginlägg som motvikt helt enkelt, tråkigt när alla tycker likadant 🙂