Fredagsläsning

Fredagsläsning

Äntligen fredag igen! Den här veckan har det var fullt upp. Både jag och sambon har hunnit få våra andra vaccindoser, vilket var något tidigare än väntat då vi egentligen skulle fått det i augusti. Inte något jag klagar på och är glad att vara fullt vaccinerad (i dagsläget). Sedan återstår det att se ifall det blir en tredje dos framåt hösten eller vintern. På arbetsfronten är det mycket att göra och märker att kunderna utomlands börjat lätta på restriktionerna och kunnat gå tillbaka till dess normala verksamhet. Förhoppningsvis får vi till lite mer förstärkning på vår avdelning till hösten. Men nu ska lyfta fram lite intressanta inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! 👍

Petrusko går in på ämnet ränta på sparkonton och hur det varit riktigt dåligt hos Avanzas sparkonton. Eller rättare sagt deras samarbetspartners som hela tiden sänker ränta varje månad. Helt klart inget smart alternativ att ha stora summor pengar på ett vanligt bankkonto med låg eller obefintlig ränta heller. Då är det klart bättre att ha sitt buffertsparande någon annan stans, exempelvis Klarna som ger 0,75% eller Komplett Bank som ger 0,85%. Även Lunar erbjuder 1% i ränta på upp till 100 000 kr. Alla dessa alternativ utan bindningstid och skyddade av insättningsgarantin.

Spara och Placera har skrivit ett intressant inlägg om börshandlare fonder, eller så kallade ETF:er. Det fungerar lite som aktier då man handlar dessa mot börsen i realtid: du slipper alltså vänta flera dagar på att sälja eller köpa en fond. En väldigt populär börshandlad indexfond är XACT Norden Högutdelande, där man även får utdelning. En ETF kan även ge tillgång till råvaror eller valutor, exempelvis guld, silver eller kryptovalutor.

Cosmonomics tar upp olika cashbacksidor hon är medlem på. Ett väldigt bra sätt att göra det du ändå måste köpa något billigare, vilket även vi på Sparpatrullen förespråkar och en del av våra sidoinkomster. Har tidigare kört Refunder, men numera MyBonus och Reward Network. Ett bra sätt att komma ihåg att använda cashbacksidorna är att installera deras tillägg i webbläsaren: då får du en liten notis ifall sidan du besöker på erbjuder rabatt eller återbäring.

Parapedia har skrivit ett utförligt inlägg om varför det är bra att investera i de svenska investmentbolagen. Inte bara att dessa aktier gett hög avkastning i flera år, utan att de också styras av Sveriges bästa investera som ofta är storägare i dessa bolag. Andra bra argument att äga investmentbolag är att du får god riskspridning eftersom de ofta äger aktier i flera olika bolag i olika branscher. Själv sitter jag på många av dessa bolag via Splitan Aktiefond Investmentbolag samt Nordnet Indexfond Sverige.

Småspararguiden kommer med ett intressant inlägg om aktiv vs passiv förvaltning. Passiv förvaltning är indexfonder eller indexnära fonder där man mer eller mindre följer sitt jämförelseindex. Aktiv förvaltning är när fondförvaltaren väljer aktier utifrån ett antal kriterier och försöker överträffa sitt index. Själv väljer jag numera enbart billiga indexfonder, där jag tidigare haft en liten andel med dyrare aktivt förvaltade fonder. Ser inget fel med att använda båda strategier, speciellt att använda fonder med aktiv förvaltning som en krydda i portföljen.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba