Äntligen fredag och ännu en månad snart förbi! Som jag nämnt i månadsredovisningen tidigare i veckan har jag denna månad jobbat ett år för min arbetsgivare efter att ha lämnat besöksnäringen. På gott och ont. Numera känns det som att jag hör hemma här och har betydligt större frihet än på mitt gamla jobb. Dagarna styrs till stor del av kundernas behov men också prioriterade projekt eller tidskrävande arbetsuppgifter som ingen tagit tag i – speciellt passade när det är lugnt på kontoret kan man fokusera på sådana uppgifter. Nu tänkte jag lyfta ett par intressanta inlägg från andra finansbloggare istället. Ni får jättegärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! 🙂

Miljonär innan 30 tar upp en intressant fråga gällande att ha lägre krav under uppbyggnadsfasen. Självklart beror det på vad för livsstil man har. Är du redan väldigt sparsam sker nog ingen större förändring, men gillar du att spendera och köpa på dig massor med prylar blir det kanske jobbigare. Vi väljer något av en mellanväg: alltså att spara så mycket vi kan utan att ha en glädjelös tillvaro. Samtidigt behöver man också ha ett tydligt mål varför man vill bli ekonomiskt fri? Vad vill du fylla dagarna med? Vad är din passion? Vet du inte det blir det minst lika kämpigt att uppnå FIRE.

Marcus Hernhag har skrivit ett intressant inlägg om att bli FIRE eller bara FI (ekonomiskt fri). Håller helt med att det som lockar mest att bli ekonomiskt oberoende (FI), dvs att du själv kan bestämma vad du vill göra med din tid. Du kanske vill starta eget företag, resa utomlands några år eller hitta på något annat du inte kunnat göra eftersom du varit fast i ekorrhjulet.

Buffert har skrivit ett utförligt inlägg om preferensaktier. Perfekt om du vill ha något högre direktavkastning, stadigt kassaflöde i form av utdelningar och även få förtur till aktieutdelningen. Dock ger de inte lika stark rösträtt om detta är viktigt för dig som aktieägare och du vill kunna rösta på en bolagstämma.

Tid och Pengar har ett långt och intressant inlägg om hur du analyserar en indexfond. Riktigt bra och genomgående där de olika termerna förklaras och vad det är man ska tänka på för att investera i en bra indexfond. Kort och gott ska avgiften vara låg (ej högre 0,40%), den ska följa ett jämförelseindex och den ska gärna ha ett brett fokus inom flera branscher och en stor mängd aktier. Läs hela inlägget för att få flera konkreta tips!

Småspararguiden kommer med en avrådan från Fair Investments Spetsfond. Det finns många saker med fonden som även jag reagerar på, exempelvis att de inte anser att det finns något jämförelseindex för fonden! Hur ska man då veta hur det presterat långsiktigt? Sedan hävdar de en makalös 21,6% avkastning för en lång period, trots att fonden enbart funnits sedan 2020! Men här har de inte tagit med alla avgifterna i grafen och den imponerande avkastningen går inte heller att verifiera på något sätt.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleMånadsredovisning – Augusti 2021
Next articleFå 500 kr cashback med Rocker!
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer