Snart är det helg och ser fram emot att ta det lite lugnt! Fullt upp på jobbet inför den årliga revisionen och det som skiljer i år att min avdelning är en del av det. Förra året blev det inte riktigt av i och med att arbetsgivaren flyttade sina lokaler och att de flesta även jobbade hemifrån. Men nu är vi i princip tillbaka på kontoret igen, och jag är själv där ett par dag i veckan. Håller tummarna på vi tar oss igen det utan större konstigheter, men det finns alltid rum för förbättringar inom alla led. Hursomhelst tänkte jag lyfta fram ett par läsvärda inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via e-post eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt – då kör vi! 🙂

Spara och Placera har skrivit ett inlägg om hur du enkelt kan handla kryptovalutor i Sverige. Väldigt passande nu när värdet på Bitcoin, Ethereum och andra kryptovalutor fallit. Via nätmäklarna Avanza och Nordnet kan du exempelvis köpa certifikat om du inte vill krångla med att direktäga valutorna. Plus att du har allt på ett och samma konto, antingen ISK eller kapitalförsäkringskonto – utöver det slipper du tänka på vinstskatten som du måste betala vid eventuell försäljning av dina kryptotillgångar.

Miljonär innan 30 har kikat på vad som skrivits om FIRE i media. Likt skribenten noterar jag att många av dessa krönikor i princip skriver och säger samma sak: vad är vitsen med att bli ”rik” och sluta jobba ifall man inte vet vad man ska gör sen? Det känns som att de missar hela poängen med att bli ekonomiskt oberoende. Om du inte har några planer, hobbies, eller starta eget kanske Retire Early inte är något för dig.

Utdelningssmålänningen kontrar krönikörerna ovan med att man inte ska pensionera sig från något utan mot något. Väldigt intressant att läsa andras tankar och även se hur det förändras över tid. Stämmer väldigt bra in på den synen jag har på FIRE också: att kunna bestämma över min egen tid och själv välja vad jag vill göra utan att behöva oro mig för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

The Dividened Story har skrivit ett tänkvärt inlägg om vad man menar med att vara fullinvesterad. Det är tydligt många definierar att vara fullinvesterad som ha det mesta på börsen, men att även ha en buffert eller kassa med likvida medel för oförutsedda utgifter. Och jag kan inte annat än att hålla med. Det känns tryggt att ha lite extra pengar om något skulle hända.

Småspararguiden svarar på en intressant fråga från en läsare som handlar huruvida man ska ha alla pengar i aktiemarknaden om du kan leva på avkastningen i närtid. Anledningen till att inte ha alla pengar på börsen när det är väldigt nära pension är ju framförallt att det är säkrare. Därför kan det vara klokt att ha en del pengar på ett sparkonto som en buffert, vilket jag även tänker göra när jag närmar mig FIRE.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleKjell & Company IPO börsintroduktion
Next articleVad det kostar att ha saker
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer