Då var det fredag igen och arbetsveckan går mot sitt slut. Höstmörkret börjar redan göra entré och man märker att det inte är lika ljust längre! Dessutom är det mindre än två veckor kvar tills nya kollegan börjar, så det känns väldigt roligt. Dels att jag kommer få avlastning och dels att jag får tid att fokusera på att faktiskt göra förbättringar i befintliga processer. Nåväl. På börsen har det gått bra, där det blev en mycket trevlig vinst på Flat Capital och AutoStore Holding. Mindre bra gick det för Byggfakta Group. Mer om dessa börsnoteringar i ett senare inlägg. Nu tänkte jag istället lyfta ett par intressanta inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

Aktiekemisten kommer med ett intressant inlägg som handlar om vanlig kritik mot FIRE. Jag har själv hört liknande argument mot FIRE från både kollegor och bekanta: om man inte jobbar tills pensionen så bidrar man inte till samhället. Personligen håller jag inte med. Det finns flera olika sätt man kan bidra på förutom lönearbete, t ex genom konsumtion eller ideellt arbete. Någon som uppnår FIRE behöver inte heller varken bidrag eller a-kassa, vilket kan ge skattepengar åt andra saker i samhället.

Miljonär innan 30 har skrivit ett intressant inlägg om Extrajobb efter FIRE. Hur kan man säga att man uppnått FIRE och slutat lönearbete, ifall man fortfarande kör någon form av sysselsättning som bringar in pengar? Jag tycker inte att man ”fuskar” genom att t ex fortsätta blogga, skriva böcker eller att göra något man verkligen brinner för som man också kan tjäna pengar på. Hela poängen med FIRE är att att du ska kunna bestämma över din egen tid. Om du så väljer att börja jobba igen är det helt upp till var och en.

Stojko Invest kommer med ett utförligt inlägg om de bästa svenska småbolagsfonderna 2021. Mycket intressant läsning där bloggaren går igenom flera svenska småbolagsfonder och listar hur de presterat de senaste åren. Även intressant att veta att de flesta av dessa fonder inte slår sitt jämförelseindex. Själv håller jag mig till PLUS Småbolag Sverige Index och AMF Aktiefond Småbolag (via PPM).

Smartsnål går igenom fem alternativa investeringar istället för börsen. Flera bra tips om man vill diversifiera sin portfölj och sprida risken över flera tillgångslag, exempelvis genom att investera i P2P-lån eller att äga guld. Detta är även något jag själv planerar att göra när jag uppnår FIRE – att sätta upp en Golden Butterfly-portfölj som du kan läsa om i det här inlägget.

Fondanalys skriver om fyra skillnader mellan att investera i småbolag kontra stora bolag. Likt vad skribenten beskriver har småbolag större tillväxtpotential än stora bolag. Det kan fungera lite som en extra krydda till en portfölj som kanske är ganska tråkig eller följer ett globalindex.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleHöstens aktuella cashback-kampanjer
Next articleUppföljning börsnoteringar och nyemissioner
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer