Fredagsläsning

Fredagsläsning

November är snart över och vi närmar oss jultider med stormsteg! Runt hörnet har vi även kommande rea-säsonger så som Black Friday och Cyber Monday. Ny kollegan har nu kört cirka tre veckor, och hittills har det gått mycket bra! Har blivit betydligt lättare att planera dagarna och faktiskt få saker och ting gjort. Vilken skillnad alltså! Ska också bli riktigt kul när vi får igång produktionen i USA – då har vi plötsligt frihet att satsa på helt andra förbättringar och höja kvalitén på produkten vi levererar till kunderna. Dock tänkte jag att det är dags att kika lite närmre på fler läsavärda inlägg från andra kära bloggare från den här veckan och den tidigare. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! 🙂

Aktiekemisten har skrivit ett riktigt bra inlägg där han jämför Avanza vs. Nordnet – vilken bank ska man välja? Kort och gott är de ganska likvärdiga, men skiljer sig något gällande vilka marknader som handel erbjud på, samt courtagekostnader och hur stor källskatten blir. För egen del spelar det mindre roll vilken nätmäklare man använder: jag är passiv i mitt sparande och har satt upp ett automatiskt månadssparande. De enda aktiva valen jag gör numera är vilka börsintroduktioner jag ska delta i.

Utdelningssmålänningen skriver ett intressant inlägg om att han börjar med IPO:er igen! Klar och tydlig strategi som påminner om hur jag själv gör: alltså att teckna minimumpost på flera konton för att öka chansen att få tilldelning. Poängen är att inte behöva lägga ned allt för mycket tid och sälja direkt på första handelsdagen. Utfallen för de börsnoteringar jag varit med på kan du läsa här.

FruEfficientBadass tar upp ett intressant läsarmail om FIRE är det bästa och vad det skickar för signaler till sina barn. Jag tror det är viktigt att lära barn varför det är bra att spara och varför man bör gör det tidigt i livet. Har man uppnått FIRE och fått gott om sparkapital att leva på kan man gå ned i arbetstid för att tid för annat: kanske något man verkligen brinner för eller någon rolig hobby man vill börja med. Man kanske väljer att resa och utforska världen. Träffa nya människor och kulturer. Eller så vill man bara spendera mer tid med sin familjer eller vänner.

The Dividend Story tar upp det magiska med ränta-på-ränta effekten och hur stor inverkan det faktiskt har när man investerar på lång sikt. Även en eller två procent mer i avkastning per år har en enorm påverkan ifall du har riktigt lång sparhorisont. Det visar också hur viktigt det är att tänka på att ha så låga fondavgifter som möjligt – annars är risken att man får väsentligt lägre avkastningen i det långa loppet.

Smartsnål kommer med ett inlägg om de bästa tipsen till Black Friday. Redan nu har flera återförsäljare börjat med sina rea-säsonger. Kanske det absolut viktigast är att inte köpa på sig en massa saker bara för att det verkar billigt. Gör en lista på vad du verkligen vill ha och håll dig till den. Fler tips kan du läsa om i det här inlägget.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba