Då är vi redan inne i december månad och julen närmar sig! Redan har första snön fallit och det verkar vara kaos som vanligt i trafiken – bara glad att man lyckas komma till jobbet i tid! Verkar även som att Coronapandemin kommer fortsätta sin framfart nu med att omikron verkar vara mycket smittsamt. Många länder börjar stänga ned igen och verkar även som att Sverige kommer börja implementera nya restriktioner för att hindra smittspridningen. Förhoppningsvis får vi snart effektiva vaccin som fungerar mot omikronvarianten av coronaviruset. Nu tänkte jag istället lyfta ett par intressanta inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! 🙂

SparaCash har skrivit en utförlig guide vart och varför det är bra att månadsspara. Vare sig du väljer att spara i aktier eller fonder, är de största fördelarna att du köper både när det går bra och dåligt på börsen – du slipper alltså att försöka tajma marknaden och köpa vid ”rätt” tillfälle. Väljer du att spara i fonder får du även bra riskspridning och blir samtidigt ägare till flera bolag över många olika branscher. Självklart beroende på vilken typ av fond du väljer.

Kronan till Miljonen har skrivit ett intressant inlägg om varför han tror att vi inte kommer få se en ny Coronakrasch. Visserligen skrevs detta för drygt en vecka sedan och läget ser nog lite annorlunda ut idag. Personligen tror jag inte heller att vi ser en lika stark reaktion på börsen som under våren 2020, men däremot tror jag att många branscher så som besöksnäring, evenemang och flygindustrin kommer påverkas på samma sätt som tidigare. I vilket fall kommer det inte påverka mitt eget månadssparande, utan kör på som vanligt.

Marcus Hernhag har skrivit ett kort inlägg om en fråga från en läsare angående ränta på ränta-effekten som jag tycker är värt att lyfta: det spelar ingen roll ifall du har en eller flera depåer, du får samma avkastning och behöver alltså inte ”samla” ditt sparande för att få de önskade ränta på ränta-effekten.

Leva drömmen kommer med ett roligt inlägg där han jämför investmentbolaget Investor mot fonden AMF Aktiefond Sverige. Kanske inte helt förvånade att Investor varit en suverän investering de senast 20 åren. Detta är säkert också ett skäl till varför en av mina favoritfonder Spiltan Aktiefond Investmetbolag också gjort bra ifrån sig i flera år – största innehavet är nämligen Investor på hela 27,75%!

Börssmart har skrivit ett inlägg om handelsplattformen Fondo, vilket jag inte stött på tidigare. Likt SAVR som jag själv använder, bjuder Fondo på billigt fondsparande genom att de betalar tillbaka sina kickbacks till kunderna. En snabb jämförelse visar att du t ex kan få TIN Ny Teknik för 0,95% i avgift jämfört med 1,04% hos SAVR och Proethos Fond för 0,54% istället för 0,63% hos SAVR. Kanske ingen enorm skillnad, men har man lång sparhorisont kan några enstaka procent göra stor skillnad i slutändan. Detta är något jag kommer kika lite närmre på i ett framtida inlägg!

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleUppföljning börsnoteringar och nyemissioner
Next articleCase Group IPO börsnotering
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer