Det är fortsatt oroligt på börsen. Tufft speciellt för många teknikaktier inledningsvis. Oro för den amerikanska inflationen, där den nu ligger på den högsta nivån sedan 1982. Vad kan vi vänta oss från de skuldsatta kinesiska fastighetsutvecklare med Evergrande i spetsen? För att inte tala om den nya virusvarianten omikron som verkar slå nya rekord i varje land. Kommer allt detta skapa en dominoeffekt som hotar andra sektorer eller hela finansmarknaden? Det är väldigt svårt att si om såklart. Nu tänkte jag istället lyfta ett par intressanta inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får jättegärna komma med tips via mail eller i kommentarerna nedan om ni hittar något som är läsvärt! 🙂

Aktiekemisten har skrivit ett skrämmande exempel om Telia och hans erfarenhet gällande deras tjänster. Icke-fungerande tjänster som strulat i över ett år och med flertal felaktiga fakturor! Låter verkligen som en riktig mardrömshistoria – och vi som kommer flytta till ett radhus där de har Telia Öppen Fiber. Är detta vad jag kan förvänta mig också? Bäst att se till att jag sparar min datasurf från Vimla tills dess!

The Dividend Story har ett intressant inlägg om att köpa det man vill ha. Jag kan inget annat än att hålla med – och har skrivit om samma ämne, medveten konsumtion (eng. conscious spending). I grund och botten handlar det om att du inte behöver offra allt för att bli ekonomiskt fri. Det handlar bara om att spendera dina pengar smartare. I slutändan bestämmer du vad dina pengar är värda och vad du vill spendera det på.

Sparo kommer med ett rätt häpnadsväckande inlägg om man kan spara tio procent av sin lön för att bli mångmiljonär. Inte helt förvånande många märkliga reaktioner från personer som verkligen inte förstår hur man ska spara och investera sina pengar. Det är inte svårt, utan det handlar snarare om sparvanor och konsumtion. Bränner du alla pengar på onödiga saker är det klart du inte har kvar något till ett sparande. Tycker verkligen att detta är något man bör lära ut i skolan, någon form av grund privatekonomi så att man får bättre förståelse.

FruEfficientBadass lyfter intressanta tankar om att det kan vara tråkigt att vara ledig när andra jobbar. Speciellt ifall alla man känner fortfarande jobbar vanliga arbetstider och du själv uppnått FIRE – och bestämma själv vad du vill göra med tiden. Tror att en del av problemet är att man faktiskt är van vid sina gamla rutiner. Att man gjort samma sak i flera år och sedan är det slut på det plötsligt. Kan vara svårt att anpassa sig. Gäller bara att hitta nya rutiner istället!

Kronan till Miljonen skriver ett läsvärt inlägg om att maxa avkastningen med enbart småbolag. Jämför man hur hela Stockholmsbörsen presterat mot en småbolagsindex, t ex Carnegie Small Cap Index, så har småbolagen gett betydligt mer avkastning än storbolagen. Jag satsar själv på småbolagsfonder i min egna portfölj, just för att komma åt tillväxtbolagen som man annars inte får ta del av.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Toa Heftiba på Unsplash

Previous articleVarför alla borde månadsspara
Next articleBörjar månadsspara med Lysa
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer