Fredagsläsning

Fredagsläsning

Fortsatt tufft på börsen även den här veckan! Gäller att bara sitta lugnt i båten och vänta ut stormen liksom. Det är inte så mycket du kan göra som påverkar den, varken upp eller ned. Att tajma marknaden känns ganska meningslöst. Det är även en tuff och intensiv period på jobbet. Vi har haft många, många problem med leverantörer som ej kunnat leverera delar som krävs för vår produkt. Förhoppningsvis löser det sig nästa månad, annars det kommer det säkerligen påverka vår prognos negativt under 2022. I vilket fall har jag fullt upp oavsett om vi får delarna nu eller senare mot våren. Hursomhelst tänkte jag lyfta fram ett par läsvärda inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via e-post eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt – då kör vi! 🙂

Småspararguiden har blivit stämda av Kapitalgruppen efter att de skrev ett granskande inlägg om försäkringsmäklaren förra året. Du kan läsa det inlägget här. Om du inte vet vilka Småspararguiden är erbjuder de oberoende rådgivning för privatpersoner, företagare och organisationer så att de kan få en bättre ekonomi. I grunden handlade det om att en privatperson ställde en fråga ifall bolaget är seriösa eller bluff. I samband med att ta reda på detta gjorde Småspararguiden efterforskningar som ledde till flera varningsflaggor, exempelvis att Kapitalgruppen ej är oberoende utan lever på provisioner och erbjuder dyra och komplexa produkter som är svåra för konsumenter att förstå. Bolaget hävdar i och med stämningen att de tagit ekonomisk skada och kräver skadestånd. Du kan stödja Småspararguidens krigskassa här via deras GoFundMe-kampanj. Har själv gjort detta då jag tycker de gör ett oerhört viktigt jobb med avslöja oseriösa aktörer i finansbranschen. Vore extremt tråkigt ifall de gick under pga något sådant här!

The Dividend Story kommer med intressanta tankar om öka lyckan genom att fokusera på det du kan påverka. Kan inte annat än att hålla med! Personligen försöker jag hålla mig borta från både sociala medier och kvällstidningarna, som hela tiden slåss för vår uppmärksamhet. Det finns tragiska och hemska saker överallt, både här och utomlands. Ifall du kan bidra eller hjälpa till på något viss så gör det för alla del – om vi alla drar vårt strå, oavsett hur litet, gör vi åtminstone världen lite bättre än innan.

Buffert skriver om de bästa fondrobotarna för 2022. Det finns en del nya aktörer på marknaden, så vilken fondrobot är bäst och passar just dig? En fondrobot är perfekt för dig som är nybörjare eller bara vill komma igång med ditt sparande utan att behöva läsa på om enskilda aktier eller fonder. Själv kör jag med fondroboten Lysa (värvningslänk) som fungerar alldeles utmärkt som ett komplement till vårt vanliga månadssparande i fonder.

Lekonomi kommer med intressant inlägg om Pinwheel Portfolio och hur man sänker risken i sitt sparande. Det verkar vara rätt vanligt att man har flera olika tillgångslag i USA, dock håller jag med om att det är något ovanligare här – åtminstone bland oss finansbloggare. Ett klart intressant alternativ till en allvädersportfölj eller Golden Butterfly-portfölj som har historiskt sett klarat sig bra mot exempelvis inflation eller en recession.

Ibland Gör Man Rätt skriver lite tankar om den blodröda börsen. Det har nog inte undgått någon som är investerad på börsen. Inte första gången som börsen komma dippa. Det gör den hela tiden och det gäller att ha is i magen. Jag är bara glad att jag inte behöver logga in på kontot speciellt ofta, utan fortsätter månadsspara som jag brukar göra – tid nog så vänder börsen till grönt igen. Om inte får jag åtminstone fler fondandelar billigare när börsen är väldigt, väldigt trött.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! 🙂

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba