Då var det nästan dags för helg igen och vi har snart nått mitten av månaden! Den amerikanska inflationen fortsätter att stiga till rekordnivåer som vi inte sett sedan 1982. Det underlättar inte heller att vi fortfarande har komponentbrister och leveransproblem. Gällande leveransproblem har vi äntligen fått positiva besked på jobbet! De delar som krävs för att kunna leverera vår produkt har kommit till vårt kontor i USA – det tog bara drygt fyra månader från att i beställde, när det normalt tar två veckor. Det innebär att vi kommer kunna hålla vår prognos för i år och fortsätta produktion som vanligt mer eller mindre.

Men nog om det. Nu tänkte jag att vi ska fokusera på ett par läsvärda och intressanta inlägg från andra finansbloggare de senaste veckorna. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

Spara och Placera har listat 5 tips kring att investera i aktier. Bra och konkreta tips hur du kommer igång, och vad du ska tänka på. Det viktigaste är att du väljer en strategi som passar dig och för den risken du är villig att ta. Du ska t ex aldrig investera mer än du har råd att förlora – tänk långsiktigt med dina investeringar. Pengar du behöver använda inom ett par år hör inte hemma på börsen, utan då är det bättre med ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti.

Atlas Investo har skrivit ett läsvärt inlägg om olika typer av börsinvesterare. Är du en investerare som köper och säljer varje dag, eller tänker du långsiktigt med en behåll strategi? Är det värdebolag du söker eller hög direktavkastning? Det finns många olika investeringsstrategier och det beror helt på vilken risk man är villig att ta. Själv kommer jag sannolikt aldrig att ”slå index”, då jag investerar huvudsakligen i billiga och passiva indexfonder. Med undantag från en fond.

FruEfficientBadass berättar om en historia om en bekant som valt att investera cirka en miljon i preferensaktier efter att han stått utanför börsen länge. Kan inte annat än att hålla med om att det låter som en rätt dålig strategi, för att inte tala om både bolagrisken och eventuella räntehöjningar. Ett av skälen till varför utdelningsinvesterare lägger stor vikt på att utdelningen höjs varje år och inte enbart hög direktavkastning. Hade själv valt att slänga en sådan summa i en billig indexfond istället och sedan inte tänka mer på det.

Ekonomenstips kommer med lite tips om sportlovsaktiviteter, vilket känns väldigt passande nu när flera restriktioner har lyfts. Finns fler guldkorn, t ex att man via Fritidsbanken kan låna sport- och friluftsutrustning helt gratis i 14 dagar – inget jag kände själv och helt klart något man ska prova på! Skribenten har även skrivit om 50 billiga höstaktiviteter i det här inlägget, där mycket går att göra nu också.

Smartsnål kommer med tips om hur man kickar igång ett sparande i fonder. Likt skribenten förespråkar vi också ett sparande i fonder, men det går minst lika bra med att köra med aktier eller en fondrobot så som Lysa (värvningslänk) eller Opti. Grundregeln brukar var att spara minst 10 procent av lönen efter skatt – men det är såklart upp till var och en. Det viktigaste är att tänka långsiktigt och att man sparar regelbundet, helst genom ett månadssparande.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! ?

Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Toa Heftiba på Unsplash

Previous articleUppdatering av fondportföljen 2022
Next articleAvanza startar ny fastighetsfond: Avanza Fastighet by Norhammar
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer