Kriget härjar fortfarande i Ukraina. Konflikten slår väldigt hårt mot människorna i landet och fler än 2,4 miljoner människor är på flykt enligt FN. Vill du själv hjälpa till kan du skänka pengar till Röda Korsets insats för att rädda liv i Ukraina. Annat som hänt den senaste veckan är att jag fått träffa min chef från USA i person för första gången! Pga pandemin har hon ej haft möjligt att besöka Sverige som hon normalt brukar göra flera gånger per år. Vi passade även på att ha ett utvecklingssamtal, vilket till stor del handlade om min nya arbetsroll.

Kontentan är att jag kommer gå över till en mer senior roll med större ansvar och jobba mer med diverse projekt inom min avdelning. Det ska bli väldigt kul! Självklart kommer de även bli en justeringen av lönen, vilket kommer ske i ett separat möte. Men nog om det. Nu tänkte jag att vi ska fokusera på ett par läsvärda och intressanta inlägg från andra ekonomibloggare de senaste veckorna. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

FruEfficientBadass kommer med ett inlägg om hur man kan navigera i en prövande tid. Vettigt att vara förberedd och har även själv skrivit om att ordna beredskapen hemma. Personligen tror jag att risken är liten för ett ryskt anfall mot vårt land. Dock kan alltid andra typer av kriser uppstå, t ex ett länge strömavbrott. Även Ibland Gör Man Rätt har tips på hur man själv kan hjälpa till och bidra. Många bäckar små gäller här precis som med ditt sparande.

SparaCash har skrivit ett utförligt inlägg om Skatt på Aktier – väldigt passande så här kring deklarationstiderna. Till stor del beror skatten på vilken typ av konto du köpt dina aktier på, antigen värdepappersdepå (VP), investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkringskonto (KF). På ett VP-konto betalar du 30% skatt på vinsten av dina aktier när du sålt, medan med ISK och KF betalar 0,375% skatt på värdet per år.

Spara och Placera har lagt upp ett inlägg om krisande elpristider – 3 tips för en hållbar lösning. Konkreta förslag hur du kan spara pengar och utnyttja temporära kampanjer eller rabattkoder för att få ned dina elkostnader. Det kan även handla om att använda en tillfällig prissänkning t ex att årsavgiften är reducerad eller att man får ett nykundserbjudande.

Sparo kommer med ännu ett intressant inlägg om bostadsförsäljning som fokuserar på bostadsstyling. Jag tycker själv att det är väldigt intressant då vi också är i startgroparna att fixa bostaden inför fotografering och försäljning. Är det värt att lägga pengarna direkt på en stylist som piffar upp lägenheten eller ska man göra det själv? Väldigt förenklat tycker inte det verkar så svårt sätt upp några tavlor med text, lite fler gröna växter och snyggare gardiner.

Småspararguiden släpper sin årliga Premiepensionens fem sämsta fonder 2022. Om du inte vet vad det handlar om så är det en lista på dåliga fonder du helst ska undvika ifall du vill att dina sparpengar ska växt gott tills du går i pension. Bra och utförliga förklaringar till varför fonderna ger dålig avkastning, är onödigt dyra och i många fall riskabla att spara i.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Toa Heftiba på Unsplash

Previous articleNytt lönekonto och internetbank utan avgifter
Next articleSå här bör man agera när det är skakigt på börsen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer