Då var det äntligen fredag igen och vi närmar oss slutet av mars! Även lönefredag också, vilket alltid är trevligt. Efter ett lyckat utvecklingssamtal kommer det se ännu trevligare ut i lönekuvertet nästa månad. Och kommer även innebära att jag får detta retroaktivt, vilket innebär att jag får samma ökningen från början av året. Det känns väldigt passande då vi ha bestämt oss för att åka på semester under sommaren till sambons hemland.

Vi har inte varit där sedan slutet av 2019, så nästan tre år sedan. Sådan tur att vi lyckats förnya barnets pass innan alla bokningar för förnyelse tog slut! Låter inte det minsta kul att det kan ta upp till fem månader att förnya det på vissa ställen i landet. Men nog om det. Nu tänkte jag att vi ska fokusera på ett par läsvärda och intressanta inlägg från andra finansbloggare de senaste veckorna. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

FruEfficientBadass har skrivit ett matnyttigt inlägg om ekonomisk prepping. Som många andra verkar ha gjort är det värt att vara förberedd om krisen eller kriget kommer – något som belystes i en liten broschyr från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, för några år sedan. Redan innan detta hade vi ett litet lager med mat hemma och sex-pack 1,5 liters PET flaskor med vatten. Det enda vi fyllt på med är lite mer ris och pasta, samt andra basvaror som håller länge. Något jag dock inte tänkt på valutarisken: dvs den svenska kronan och vad som händer med den vid en eventuell konflikt. Därför kan det vara värt att ha kapital i exempelvis USD eller Euro. Detta är smidigt via exempelvis Revolut eller Wise som tillåter multi-valutakonton. Du kan även ha valutakonton via Nordnet om du använder aktie- och fonddepå.

Miljonär innan 30 har skrivit ett intressant inlägg om kapitalbehov för konsumtion enligt 4%-regeln. Fyraprocent-regeln visar helt enkelt hur mycket pengar du behöver för att kunna bli ekonomiskt fri, dvs att du goda möjligheter att kunna leva på ditt sparande kapital i minst 30 år. Detta förutsatt att du inte spenderar mer än 4 procent årligen av dina besparingar. Om du exempelvis behöver 15 000 kr i månaden blir det 180 000 kr årligen, vilket innebär att du behöver 4,5 miljoner kr i besparingar (motsvarar 25 gånger dina levnadskostnader per år).

Sparo kom med ett intressant inlägg gällande Avanza och krypto. Tydligen har Avanza och kryptovalutaföretaget Safello ingått i ett partnerskap. Börsmäklaren har sedan länge erbjudet handel i krypto via certifikat. Kan det här vara början på att Avanza tänker börja erbjuda kryptohandel via deras plattform? Väldigt intressant tanke och skulle säkerligen göra att många investerare känner sig tryggare att handla med kryptovalutor.

SparaCash har gjort ett utförligt inlägg om de Bästa Kreditkorten 2022. Det finns näst intill oändligt med olika kreditkort som har för och nackdelar. De allra populäraste, om man utgår från en snabb sökning, verkar vara Remember Flex, Komplett Bank och Bank Norwegian. Och det är nog inte konstigt: samtliga av dessa kreditkort ger någon form av bonus eller återbäring vid köp. Med Norwegian-kortet får du poäng när du köper flygbiljetter och andra köp. Remember-kortet ger fina rabatter i olika butiker. Jag använder själv inga kreditkort idag, utan kör enbart med Rocker (värvningslänk) som mitt primära betalkort. Du kan läsa mer om det här.

Småspararguiden har svarat på en fråga huruvida man ska försöka tajma bostadsmarknaden. Kort och gott rekommenderar de att man köper en lika dyr bostad som man säljer och att man inte ska försöka tajma marknaden. Satsa istället på att flytta när det passar med livet i övrigt. Det är samma sak som vi har gjort: vi har köpt ett radhus som är dubbelt så stor men ändå billigare än vår nuvarande lägenhet. Priserna har gått upp väldigt mycket i det området vi bor i. Men visst, det är ju även förutsatt att bostadsmarknaden inte gör några stora förändringar under dessa oroliga tider.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Toa Heftiba på Unsplash

Previous articleMånadsredovisning – Mars 2022
Next articleFreja eID vs BankID – vad är skillnaden?
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer