Idag är det fredag igen och veckan har gått riktigt fort! Fullt ös på jobbet som vanligt och har redan kommit gång med mina nya arbetsuppgifter – betydligt fler Teams-möten och fysiska möten än vad jag är van vid! Men roligt med lite omväxling också från det jag är van vid att göra de senaste tio åren. Men nog om jobbet – nu ska lyfta fram lite intressanta inlägg från andra finansbloggare från den här och den tidigare veckan. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

Ibland Gör Man Rätt kommer med flera klockrena tips för den som är intresserad av trädgårdsarbete och odling, bland annat hur man gör sitt eget biokol och ett inlägg som handlar om frön, bivattnare humleholk. Detta är något jag själv ser fram emot när vi faktiskt får en liten tomt där vi kan plantera och odla bäst vi vill. En humleholk låter som en riktigt bra idé Humleholk och insektshotell låter riktigt bra idé för att främja pollinatörerna.

SparaCash kommer med en utförlig jämförelse mellan fondrobotarna Lysa och Opti. Vilken är det som är bäst? Lysa eller Opti? Båda tjänsterna är väldigt snarlika, dock erbjuder Opti en riktig app och har flera tillgångslag där man kan investera i exempelvis råvaror, medan Lysas avgifter är mycket längre än Opti. Personligen har jag bara använt Lysa och finner att den är väldigt användarvänlig och lätt att komma igång med. Du lan läsa inlägget om Lysa här.

Miljonär innan 30 kommer med ett tänkvärt inlägg om prisinflation och livsstilsinflation. Prisinflation har nog de allra flesta koll på vad det är för något – men vad menar man med livsstilsinflation? Precis som inflation är stigande priser och att man kan köpa färre saker eller tjänster för samma pengar; så sker livsstilsinflation i linje med att inkomsterna ökar, dvs en konsumtionsökning. Det absolut lättast sättet att undvika en ökad konsumtion är helt att börja spara regelbundet och investera dina pengar. Sedan tycker jag att man ska behöva offra allt för att bli ekonomiskt fri, utan det handlar om att hitta en egen medelväg, exempelvis medveten konsumtion eller conscious spending.

Att Välja Lycka har skrivit ett inlägg om kontanter i kris. Det finns flera andra exempel bland annat IT-attacken mot en leverantör som drabbade Coops kassasystem som slogs ut helt. Tog veckor innan kassorna kom igång och många butiker fick stänga helt då de ej kunde ta betalt av sina kunder. I vårat digitala samhälle där vi är beroende av el och fungerade IT-system spelar det nog mindre roll om man har en massa pengar gömt under madrassen – kommer förmodligen inte gå att betala för någonting ändå. Däremot kan det vara vettigt att sitt buffertsparande i andra valutor än enbart SEK. Detta kan du lätt uppnå genom att öppna ett valutakonto i EUR eller USD hos din bank eller via Revolut exempelvis.

Spara och Placera har skrivit ett intressant inlägg om fler sätt att spara el på. Flera användbara tips, bland annat att koppla kringutrustning till ett grenuttag med strömbrytare – då kan du enkelt stänga av din dator, bildskärm, skrivare etc med ett click. Ofta är det dessa standby lägen som kan dra onödigt med ström när de inte används. Läs lägget för fler tips och även deras tidigare inlägg om krisande elpristider.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleOlika intäkter från bloggen
Next articleVårens soliga cashback-kampanjer
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer