Då har vi nästan nått månadens slut och nu börjar verkligen vårkänslorna komma! Solen skiner på himlen och blommorna växer fram bland gräsplättar och diken. Känns väldigt skönt att ha vintern bakom ossoch förhoppningsvis även den här pandemin som hamnat i en allt mer undanskymd roll när allt fokus ligger på det hemska rysk-ukrainska kriget. Nu tänkte jag att vi ska fokusera på ett par läsvärda och intressanta inlägg från andra finansbloggare de senaste veckorna. Ni får gärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

FruEfficientBadass skriver om Cable Management – ett ämne jag tror inte många tänker på, men gör en enorm skillnad i rum där man har mycket prylar och elektronik som kräver ström och internet! Ibland önskar man att allt kunde drivas med uppladdningsbara batterier så slipper man ha sina prylar inkopplade hela tiden. Kan även varmt rekommendera att gömma grenuttag inuti möbler, t ex TV-bänken eller golvstående hyllor. Speciellt om de har dörrar som man stänga så slipper man se det. Annars är en kabelbox jättebra. Ger även visst brandskydd också, vilket känns tryggt!

Spara och Placera skriver om det finns någon fördel att betala räkningar med kreditkort? Kort och gott kan det absolut finnas några fördelar, bland annat att man har möjlighet att skjuta upp räkningar samt att man kan få bonuspoäng eller cashback genom att använda kortet. Detta är förutsatt att man betalar räkningen vid månadens slut, annars riskerar man att betala höga räntekostnader. Själv kör jag med ett betalkort som ger återbäring på alla köp, vilket har nämnts flitigt på den här bloggen ?

Småspararguiden har skrivit ett långt och utförligt inlägg som handlar om hur man tar ut pension före 65, vilket passar perfekt för oss som siktar på att bli ekonomiskt fri långt före pensionsåldern. Likt att ha sitt privata sparande på börsen bör man även planera hur man ska göra med pensionen. Vill du ta ut pengarna tidigare eller har du sparat tillräckligt privat för att kunna leva på det tills dess? Då kan det vara smart skattemässigt att leva på sparpengarna tills du är 65 år – detta för att du får längre skatt från och med det år du fyller 66 år.

Västkustinvesteraren har ett intressant inlägg om hur du blir ekonomiskt oberoende med 4% regeln 2022. Vad är fyra procent regeln? Regeln i sig syftar till det belopp som du kan leva på, efter att du slutat jobba och blivit ekonomiskt fri – eller förtidspensionerat dig. Något man behöver tänka på är att 4%-regeln påverkas av inflationen. Vid hög inflationen innebär det att dina levnadskostnader stiger snabbare, vilket innebär att det kan bli svårare att leva på ditt sparkapital. Därför det är det viktigt att man har flera olika tillgångslag, så som guld, råvaror, pengar på sparkonto eller kryptovalutor, istället för enbart aktier och fonder. Ett exempel jag kommer köra med vid FIRE är en förenklad Golden Butterfly-porfölj.

Aktiekemisten kommer med ett intressant inlägg om hur det gått med förra årets börsintroduktioner. Där visar skribenten skillnaden mellan att sälja direkt på första handelsdagen kontra äga bolagen på längre sikt. Det visar sig att det är lönsamt att äga aktierna – dock ännu lönsammare att avyttra dem direkt istället. Detta är även samma strategi som jag också kör med, alltså att sälja direkt på första dagen.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Toa Heftiba på Unsplash

Previous articleGamla tjänstepensionen flyttad! Från företagsägd till privatägd
Next articleMånadsredovisning – April 2022
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer