Snart är det helg men innan dess är det dags för lite trevlig Fredagsläsning! Vad handlar detta inlägg om då? Varannan vecka lyfter jag fram lite läsvärda och intressanta inlägg från andra finansbloggare. Alltid kul att se vad andra skriver om, även om jag inte alltid håller med – vore ju himla tråkigt om alla gjorde samma sak. Kom gärna med tips i kommentarerna också ? 

Miljonär innan 30 tar upp ett intressant ämne om hur FIRE provocerar vissa människor, speciellt i sociala medier. Kan det bero på att man är avundjuk? Brist på intresse eller vill man enbart klanga ned på andra för att själv känna sig bättre? Personligen tycker jag att det är väldigt inspirerande att läsa hur andra lyckats uppnå FIRE och gå i pension tidigt. Det finns många olika sätt att göra det på, vilket bloggaren nedan tar upp.

The Dividend Story har skrivit ett tänkvärt inlägg om gruppdynamik, där han bland annat tar upp skillnader mellan två olika grupperingar inom FIRE-rörelsen: dels de som förespråkar billiga indexfonder och dels de som uppnå FIRE så fort som möjligt via aktieinvestering. Jag ser dessa likheter överallt: både på arbetsplaster och även vi som bloggar om sparande och privatekonomi. T ex aktier kontra fonder eller totalavkastning kontra utdelningsinvesteringar. Målet är ofta detsamma men vägen dit skiljer sig.

RikaTillsammans har skrivit ett bra inlägg om hur man sparar till barn rätt och lätt. Bra och konkreta tips hur du kommer igång. Själv sparar vi till barnet via fondroboten LYSA då vi finner det som det absolut enklaste och smidigast sättet för oss. Samtidigt är det högst individuellt hur mycket och ifall man vill spara till barnen eller inte – det är helt OK att inte spara något alls!

Petrusko tipsar om fondsparande i ett inlägg om den legendariska fondförvaltaren Peter Lynch. Precis som med aktier är det även svårt att veta vilka fonder som kommer bli bra i framtiden. Är det bättre att flera fonder med liknande inriktning? Jag körde själv stenhårt med aktier under en längre tid men precis som inlägget beskriver är det jättesvårt att pricka rätt. En bra fondportfölj med god diversifiering kommer gå betydligt bättre för de flesta småspararna.

Småspararguiden lyfter i ett inlägg varför det är bättre att äga Nordnet Indexfond Sverige än Avanza Zero. Båda fonderna har inga årliga avgifter men det som skiljer är innehaven: Nordnet Indexfond Sverige har 70 bolag istället för Avanza Zeros 30 bolag. Detta betyder att riskspridningen är betydligt bättre än Avanza Zero. Dessutom har Nordnet också gratisfonder för Norge, Danmark och Finland. Detta är även ett skäl till varför jag själv valt Nordnet iställer för Avanza Zero för Extraknäckportföljen.

Har du några favoritinlägg från den här veckan eller förra? Har du själv skrivit ett inlägg du vill lyfta? Lämna gärna en kommentar! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Toa Heftiba

Previous articleExtraknäckportföljen – November 2020
Next articleDen stora vinterstädningen i sparportföljerna
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer