Snart har årets sista dag passerat och vi lämnar 2021 bakom oss. Det har varit ett rätt stökigt år. Pandemin har vi snart brottas med i två år. Vi har nya omikron-varianten med rädslan för nya vågor och restriktioner i samhället. Det råder chipbrist som påverkar produktionen i flera olika branscher över hela världen. När kommer denna globala brist på chip att ta slut? Sker det under 2022 eller blir det som Intel bedömer att varar fram till 2023?

Med detta fredagsinlägg tänkte jag runda av året och lyfta fram några intressanta inlägg från andra finansbloggare. Ni får jättegärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt?

Spara och Placera har skrivit ett intressant inlägg om tre bra användarfall för blockkedjeteknik i Sverige. För den oinvigda läsaren kan blockkedjor beskrivas som en decentraliserad, oföränderlig och ständigt växande databas. Att listan är decentraliserad innebär att den finns i identiska exemplar på många datorer, vilket gör det nästintill omöjligt att förfalska informationen. Bitcoin och Ethereum är de mest kända exemplen på kryptovalutor som använder blockkedjeteknik. Vill du veta mer kryptotillgångar kan du läsa det här inlägget.

FruEfficientBadass har knåpat ihop ett läsvärt inlägg om tio bra saker att äta. Det var inte många saker på den listan som vi brukar äta, förutom äpplen, avokado, vitlök och en del korsblommiga grönsaker så som brysselkål, spenat och vitkål förekommer i flera av de rätter vi normalt lagar. Vi kör ganska mycket ”asian fusion” där vi kombinerar traditionella asiatiska rätter med de råvaror vi kan hitta här i Sverige.

Stojko Invest kommer med ett väldigt intressant inlägg om årets bästa svenska fonder. Väldigt intressant analys av vilka bolag som bidrog med den goda avkastningen i fonderna. Något jag saknade är dock hur en svensk indexfond presterade mot dessa fonder. Tittar man på PLUS Allabolag Sverige Index, som följer indexet OMXSCAPGI, hamnar den på 38,74%. En annan fond som hamnar högt upp är AMF Aktiefond Småbolag som landar på 47,67%, vilket borde ha toppat listan. Men den sistnämnda kanske inte räknas som en Sverigefond?

The Dividend Story skriver om hur han börjat månadsspara i indexfonder. Ett alldeles utmärkt sätt att komplettera en aktieportföj med fokus utdelningar eller värdebolag – du får inte bara god riskspridning, men också exponering mot sektorer och branscher du kanske saknar i din portfölj. Personligen väljer jag enbart indexfonder just av dessa anledningar, plus att på lång sikt ger det god avkastning över tid.

Ihållande Investeringar skriver om en dåliga vana som kostat honom drygt 21 000 kr om året. Bra jobbat! Känner många vänner och kollegor som gjort likadant. Det finns flera exempel på dåliga vanor som kostar mycket pengar i slutändan – exempelvis att ta en dyr utelunch varje dag eller ha flera dyra TV/streaming-abonnemang samtidigt. Alla dessa pengar du då spara kan göra stor nytta på börsen istället.

Med detta vill jag tacka alla läsare och önska er ett Gott Nytt År och god fortsättning! Ta hand om er! ?

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Ian Schneider

Previous articleHur man investerar i kryptovalutor
Next articleRekordår för börsnoteringar 2021
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
Ihållande Investeringar
1 år sedan

Tack!! 🙂 Hade missat detta inlägg, tack för peppen. 🙂