Då har årets sista dag passerat och vi kan nu äntligen blicka framåt mot förhoppningsvis bättre tider. 2020 har minst sagt varit ett intressant år: vi har bråttas med en pandemi som lamslagit hela världsekonomin och upplevt ett av Stockholmsbörsens värsta nedgångar genom tiderna. Nu med när oron lagt sig lite pga de nya vaccinen, det amerkaniska presidentvalet avklarat och ett avtal med EU gällande Brexit kanske det återgår mot det bättre igen.

För egen del väljer Sparpatrullen att redvisa året som gått lite senare än andra finansbloggar då jag vill att det sammanfaller vid bloggens ett-årsdag (som sker i mitten av februari 2021).


Med detta fredagsinlägg tänkte jag runda av året och lyfta fram några intressanta inlägg från andra finansbloggare. Ni får jättegärna komma med tips via mail eller i kommentarerna om ni hittar något som är läsvärt! ?

Miljonär innan 30 har skrivit ett fascinerande inlägg Ruralisering, dvs motsatsen till Urbanisering. Kort och gott betyder det att man väljer att flytta längre ifrån varandra istället för tätare ihop. Om den här pandemin gjort något så har det helt klart visat att det går alldeles utmärkt för de flest att jobba på distans. Och med detta betyder det att man inte alltid behöver jobba i närheten av storstäderna: det blir alltså mer attraktivt att flytta till mindre order där det är billigare att äga bostaden. Väldigt intressant och vi får se hur det blir nästa år. Jag personligen ser bara möjligheter ifall man kan fortsätta distansjobba även i framtiden.

The Dividend Story har skrivit ett intressant inlägg om att inte vänta och att agera proaktivt. Att exempelvis vänta tills nyår innan man refkleterar över året och vad man bör förbättra eller förändra. Det är oftast bättre att göra små förändringar lite i taget än att göra stora förändringar. I längden tror jag personligen att det blir bättre.

Petrusko har skrivit ett bra inlägg om stigande kostnader och långsiktigt sparande. Jag kan inget annat än att instämma: när kostnaderna för ökar så måste även sparande öka för att kompensera. RikaTillsammans har en bra ränta-på-ränta kalkylator där du kan räkna öka månadssparandet från år till år. Perfekt om du vill vet hur stor procentuiell ökning en ökning av måndassparandet gör varje år.

Sparsajten har skrivit in utförligt inlägg om allt du behöver veta om indexfonder, något vi själva förspråkar för de allra flesta småspararna. Sparpatrullen kör också med en global indexfond i form av Länsförsäkringar Global Indexnära samt Swedbank Robur Access Asien som är en indexfond med fokus på tillväxtmarknader. Du kan läsa mer om mina portföljer här.

Leva Drömmen tar upp i inlägget Index vs index varför det kan vara värt kolla extra noga när man jämför sig egen portfölj med andras: vilket index använder man egentligen? Är det så konstigt man slår OMXS30 med råge när man investerat i Telsa, Evolution Gaming, Embracer och andra börsraketer i år? Förmodligen inte! ?

Med detta vill jag tacka alla läsare och önska ett Gott Nytt År och god fortsättning! Ta hand om er!

Friskrivning: Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Sharon McCutcheon

Previous articleExtraknäckportföljen – December 2020
Next articleNytt innehav: Handelsbanken Hållbar Energi
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer