I det här blogginlägget tänkte jag gå igenom hur jag skulle bygga upp min portfölj ifall jag började spara idag! Detta är inspirerat av inläggen från Thoke’s Invest och Lekonomi. Båda dessa inlägg är väldigt intressanta och läsvärda – jag rekommenderar att ni läser dem också! ?

Så vad hade jag gjort annnorlunda? Jag hade valt att flytta samman alla mina olika portföljer till en och samma portfölj. Målet hade varit att förenkla, förenkla och förenkla! Mindre stress och bekymmerfritt helt enkelt.

Ambitionen hade varit att skapa en portfölj som påminner om Golden Butterfly, dock med mindre vikt mot guld samt att jag hade valt att lägga till pengar på ett sparkonto som ersättning för en av räntedelarna i portföljen. Tanken är då att ha guld som skydd mot inflation och ha pengar på ett sparkonto för att skydda mot en recession. Till viss del är detta taget från den Permanenta Portföljen skapad av Harry Browne, något som bland annat RikaTillsammans förespråkar. Detta fungerar bra för oss småsparare som inte vill ta så stor risk men vill ändå ha en stadig avkastning.

Vad är Golden Butterfly?

Golden Butterfly är en variant av den Permanenta Porföljen skapad av Harry Browne. Mer information om den finns här.

Golden Butterfly-portföljen

Innehaven i min variant av Golden Butterfly-portföljen ser ut så här:

Globalfond (20%)
– 20% Länsförsäkringar Global Indexnära

Sverigefonder (20)%
– 10% SEB Sverige Indexfond
– 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Asien- och tillväxtmarknadsfonder (10%)
– 5% AMF Aktiefond Asien Stilla Havet
– 5% Swedbank Robur Access Asien

Bransch- och spetsfonder (10%)
– 5% TIN Ny Teknik
– 5% Öhman Global Growth

Reala tillgångar (20%)
– 20% WisdomTree Physical Swiss Gold

Likvida medel (20%)
– 20% Sparkonto med ränta och insättningsgaranti

Golden Butterfly-portföljen fördelning

Fördelningen skulle se ut så här efteråt:

– 60% Aktiefonder
– 20% Reala tillgångar
– 20%
Likvida medel

Fördelningen på de olika nätmäklarna skulle se ut så här:

Avanza
Sparkonto med likvida medel

Nordnet
Länsförsäkringar Global Indexnära
SEB Sverige Indexfond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Swedbank Robur Access Asien
WisdomTree Physical Swiss Gold

SAVR
AMF Aktiefond Asien Stilla Havet
TIN Ny Teknik
Öhman Global Growth

Den lite dyrare fonden TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth skulle jag fortsätta spara på SAVR för att få ned årsavgifterna. De resterande fonderna hamnar på Nordnet då de har något lägre avgifter än Avanza. Barnsparande skulle fortsätta med fondroboten Lysa. Nästan alla dessa innehav är passiva indexfonder och enbart TIN och Öhman är aktivt förvaltade fonder. Med den här portföljen är jag exponerad mot 2765 bolag i alla branscher och i hela världen – riktigt bra riskspriding som är omöjligt att uppnå med enskilda aktieinnehav! ?

Vad skiljer detta från en Golden Butterfly-portfölj?

Största skillnaden mot en riktig Golden Butterfly-portfölj är att räntedelen saknas helt. Jag har valt detta då min sparhorisont är mer än 20 år, så jag vill maximera min värdeökning så gott det går med ränta-på-ränta effekten! Sedan kommer jag att vikta ned aktiedelen till 40% och lägga till en räntedel på 20%. För räntor och obligationer skulle jag välja både AMF Räntefond Lång och Spiltan Räntefond Sverige med 10% vardera.

Fondportföljerna Framtidsportföljen och Extraknäckportföljen skulle även gå samman med Golden Butterfly-portföljen. Rent krasst sätt innebär detta att jag skulle ha en fondportfölj och en ”lekportfölj” (aktieportfölj), istället för flera olika portföljer. Något lättare att ombalansera varje år samt lättare att månadsspara. Mindre underhåll helt enkelt! ?

Den annars största förändingen med den nya portföljen är att jag skulle minskat antalet aktier i Avkastningsportföljen rejält och föredelat om mina pengar där till billiga indexfonder. Det som blir kvar av aktierna skulle mer eller mindre bli en ”lekportfölj” som består av mindre än 10% av kapitalet.

”Index funds eliminate the risks of individual stocks, market sectors, and manager selection. Only stock market risk remains.”

John C. Bogle

Så många innehav! Vad hamnar avgiften på?

Inte så farligt faktiskt! Snittavgiften skulle landa på 0,28%, vilket är ganska bra med tanke på att den innehåller en god blanding av indexfonder, aktivt förvaltade fonder och certifikat. Med räntor inräknade skulle snittavgiften ligga på 0,30% istället. Allt detta går även att trycka in i ett månadsparande som gör det helt underhållsfritt!

Hur skulle du gjort ifall du började om från början? Mer aktier eller fonder? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Fler intressanta artiklar

Golden Butterfly | Portfoilo Charts
– The Golden Butterfly vs the All Weather Portfolio | Listen Money Matters
Why I Chose this Controversial ’All-Weather Portfolio’ for My Life Savings | The Simple Dollar
– Permanenta portföljen och Golden butterfly med Börslabbets strategier
Golden Butterfly portfolio | Investerarfysikern

Friskrivning: Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza, Lysa och SAVR vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Jordy Meow

Previous articleJag har tecknat aktier i Scandic Hotels företrädesemission
Next articleInvestor lämnar portföljen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyaste Mest röstade
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer
aslanbarsk
aslanbarsk
3 år sedan

Väldigt kul läsning, jag har precis börjat så det är så klart av intresse när strategin läggs upp.
Undrar bara om det finns det någon bättre lösning på GULD delen?
Jag är inte så insatt i certifikat osv?
Själv har jag Xact högutdelande, några handplockade värdebolag som jag tycker om och som delar ut, samt en stor tung amerikansk IT-jätte i portföljen dock med utd på 1,3% + Spiltan Investmentbolag.
Intresserad av ETF med Amerikanska kvalitétsbolag också, det kommer nog månadssparas i Xact och i ETF med USA i framöver.
Tack för bra blogg

Sparpatrullen
Sparpatrullen
Svar till  aslanbarsk
3 år sedan

Hej aslanbarsk och vad kul att du gillar inlägget!
Det finns lite andra alternativ: du kan exempelvis ersätta med fonden Pacific Precious om du inte vill köpa certifikat. Dock kommer den med en rätt saftig avgift på 5,49%, därav att jag hellre väljer fysiskt guld via WisdomTree eller Xetra Gold.
Ett annat alternativ kan vara att köpa fonden Handelsbanken Råvarufond (0,70% avgift) där bland annat guld, silver och andra ädelmetaller ligger som en del av indexet https://handelsbanken-marknadsinformation.se/app/instrument/SHBCIERi/2365/%C3%96versikt
Värt att nämna har denna fond enbart funnits i två år och har inte direkt gjort makalöst bra ifrån sig. Så det gäller att läsa på, göra egen analys och välja själv hur man vill göra 🙂
Låter som en klok strategi du har med bra riskspridning! Jag tror också på amerikanska teknikjättarna. Har du något investerat i Asien eller tillväxtmarknader också? Själv har jag inte jättekoll på EFT:er ännu, men vet att det är väldigt populärt bland andra finansbloggare 🙂
Tack för kommentaren! //Sparpatrullen