Vad kan man göra för att komma igång med sparandet? För mig har det aldrig handlat om att tjäna en massa pengar så snabbt som möjligt, utan att kunna leva det liv jag vill och kunna göra de saker jag vill när jag vill det. På mina egna villkor. Det får gärna ta den tid det tar och har inte bråttom.
Så hur gör man för att komma igång med sparandet? Är det inte bara att lämna pengarna på bankkontot? Klart det går att ha pengarna där – men det tar betydligt längre tid att spara ihop tillräckligt mycket pengar för det du vill göra. Varesig det är att spara till ditt första boende, till pension eller för att bli ekonomiskt fri. Häng med här så får du en klar bild av hur du ska gå tillväga om du vill börja spara pengar.
Hur skapar du den rätta strategin för ett sparandet?
Det finns inget rätt eller fel när det kommer till ett sparande – det viktigast är att det blir av. Och att det är regelbundet. Gärna genom att sätta av en slant varje månad. Genom att ha ett regelbundet sparande gör du det enklare för dig att hålla igång. Men viktigast av allt så börjar du spara först och konsumera sedan – inte tvärtom! Här är det även viktigt att se över vad du egentligen spenderar pengar på.
Hur kommer jag snabbast igång med sparandet?
– Skaffa ett buffertsparande – Innan du börjar mitt ditt sparande på börsen rekommenderar jag att du sätter undan en del pengar för en buffert. Detta fungerar lite som en ekonomisk livlina om du skulle behöva pengar för några oförutsedda utgifter.
– Börja smått med ett månadssparande – tumregeln är att sätta undan cirka 10% av din nettolön varje månad. Det viktigaste är inte hur mycket du lägger undan, utan att du hittar ett belopp som passar dig och din ekonomiska situation. Är du ung och har precis börjat din resa mot ekonomisk frihet? Spara gärna mer om du kan! Familj och barn? Spara lite mindre eller sätt undan så mycket ni klarar av.
– Var konsekvent – se till att du alltid fortsätter med att sätta undan pengar, oavsett vilket belopp du än landar på. Du behöver inte alltid sätta undan samma summa. Utan det beror helt på hur din ekonomi ser ut. I slutändan kommer månadssparandet spela mindre roll när portföljen blir tillräckligt stor.
Vad behöver jag kunna för att investera?
Egentligen inte mycket alls. Väljer du börja spara i exempelvis en billig globalfond så sprider du riskerna per automatik och investerar i bolag över hela världen. Sätter du upp det som ett månadssparande som dras på lönen krävs det inte mycket kunskap för att hålla igång det.
Vad ska jag spara i?
Det finns så klart flera olika sätt att investera pengar i. De två mest populära alternativen är fonder eller aktier. Eller en kombination av båda går också bra. Det som kommer ha mest vikt och styra ditt val handlar mest om hur mycket tid du vill lägga ned på ditt sparande:
Vill du lägga minst möjliga tid på ditt sparande?
Då ska du satsa på en eller flera fonder eller en fondrobot som sköter detta automatiskt, så som Lysa eller Opti. Fonder är lite som ett paket med ett stort antal olika aktier. Fonder kan ha olika fokus, så som Global, Sverige och Tillväxtmarknader. Genom att välja några av dessa får du väldigt god riskspridning och betydligt säkrare än att plocka ett par enskilda aktier att investera i. Jag väljer själva att investera i enbart fonder och en liten del via Lysa. Enkelt och automatiskt.
Lästips om fonder och fondsparande – Hur du minskar risken i ditt sparande – Så bygger du en fondportfölj och pengamaskin – Fem bra anledningar till att börja spara i fonder – Spara pengar genom att skippa dina dyra bankfonder – Smart sparande ska vara underhållsfritt inte spännande
Vill du lägga mer tid på ditt sparande?
Vill du vara mer aktiv på börsen och gillar att läsa om bolag passar nog aktier som basen i ditt sparande. Där kan du sätta dig in i olika bolag, förstå deras verksamheter och vad de tjänar pengar på. Det finns jättemånga olika strategier hur man sätter upp en aktieportfölj – men förmodligen är inte den här bloggen den bästa platsen att ta inspiration ifrån. Tumregeln är att välja cirka 10-15 aktier från 4-5 olika branscher för att få god riskspridning. Kombinera gärna med lite fonder för att få ändra bättre riskspridning och nå branscher du annars går miste om. Exempelvis om du väljer enbart svenska bolag, välj då en globalfond så får du drygt 50% exponering mot USA.
Lästips om aktier och aktiesparande – Fem bra anledningar till att börja spara i fonder – När ska man köpa svenska investmentbolag? – Investera i fastigheter
Hur gör du med ditt sparande? Sparar du i fonder eller är det aktier för hela slanten som gäller? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?
Friskrivning: Inlägget innehåller annonslänkar till Lysa, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registrerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: Foto av Towfiqu barbhuiya från Unsplash
[…] Läs hela inlägget av Sparpatrullen här –> Hur kommer man igång med sparandet? […]