Inspirerat av inlägget Portfölj vs index från Leva Drömmen tänkte jag kika på hur det gått se senaste halvåret. Mycket har ju hänt minst sagt: dels har vi den globala pandemin som slagt hårt mot flera börsbolag, bland annat inom flyg- och reseindustrin, men även konsumentvaror så som kläder har drabats hårt. Inte minst de som jobbar inom dessa branscher, vilket jag själv fick erfara då jag jobbade inom besöksnäringen.

Jag är ingen duktig investerare. Det har jag inte heller påstått heller för den delen. De få gånger jag lyckats bra med aktieinvestingar var vid köp av I.A.R Systems under 2006 (dåvarande Nocom AB) och Advanced Micro Devices (AMD) under 2017. Men skulle definitvt inte säga att det beroende på någon djupare analys, annat än att jag var verksam inom IT-branschen under dessa år. ?

Därför jag ser mig själv som en ”tråkig” indexkramare och håller mig till billiga indexfonder. Har även ett par aktivt förvaltade fonder exempelvis TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth som spetsfonder i portföljen. Men att konsekvent kunna överträffa marknaden på sikt är mycket svårt enligt den forskning som gjorts.

För skojs skull tänkte jag visa lite grafer hur portföljen har utvecklats de senaste tre åren:

Utveckling i år

Så som det ser ut hitills har vi inte direkt gjort urstarkt ifrån oss, utan enbart gjort något bättre än globala indexet. Ligger efter både Sverige och USA.

Utveckling 1 år

Nu ljusnar det! Tittar vi på utvecklingen över ett helt år kan vi se att portföljen slår både Global och USA, dock några procentenheter efter Sverige. ?

Utveckling 3 år

Ifall vi kollar över tre års tid ser det åter mörkt ut. Här ligger vi efter Global, Sverige och USA. Jag har med andra ord inte lyckats välja rätt aktier eller fonder.

Detta bevisar det jag själv hävdat hela tiden: att jag inte har förmågan att kunna plocka ”rätt” bolag, åtminstonde inte konsekvent nog för att påverka min avkastning i positiv riktning! Det är därför jag håller mig till indexfonder – jag får helt enkelt bättre avkastning ? Värt att nämna att jag även har sparkapital på både Nordnet och SAVR vilket även skulle påverka utvecklingen något. Dessa är ej inräknade i graferna så klart. Jag har skrivit lite om hur min investeringsfilosofi ser ut och hur jag investerar i det här inlägget, ifall du är intresserad.

Hur har det gått för din portfölj jämfört med index? Har det slagit index i år eller har du halkat efter? Diskutera gärna i kommentarerna nedan! ?

Friskrivning: Jag äger aktier i AMD, och i fonderna TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth. Artikeln innehåller samarbetslänkar till Avanza och SAVR, vilket innebär att jag får en kickback ifall någon registerar sig via min länk. Allt jag skriver är mina egna åsikter. Ingenting jag skriver på bloggen ska anses som finansiell rådgivning. Alla köp av värdepapper innebär en risk och ska alltid ske på eget ansvar. Utvärdera efter egen analys och köp inget baserat på vad du läser här. Bildkällor: The Roaming Platypus

Previous articleRiskspridning
Next articleVet inte hur du ska börja med aktier? Kika på investmentbolagen
Prenumerera
Aviseringar för
guest
0 Kommentarer
Inline-feedbacks
Se alla kommentarer